söndag 18 oktober 2009

Hur mycket måste en journalistvikarie tåla?

Att vara reporter i dag verkar innebära en hel del uppoffringar, särskilt om man är vikarie från Stockholm. Detta inslag gjorde en kvinnlig vikarie för Västerbottensnytt i torsdags. Jag har klippt ut det viktigaste sekvenserna från inslaget, eftersom det inte kommer att ligga i SVT play för evigt. Vill du se hela inslaget så kan du se det här ett tag till.

1. Reporter från Västerbottensnytt kommer nersusande för Ingemarsbacken i Tärna säger: "Redaktionen sa till mig att komma hit upp till Tärnaby för att kolla in vintern som kommit nu. Men det här ju ingen vinter, det är ju konstsnö. Så nu måste jag hitta på något helt annat."

Wheelforce Media- înu en dag i bloggfabriken...
Uploaded with plasq's Skitch!


2. Reportern åker in mot kameran och visar klyftan. Som sedan klipper över till reporten i bikini.

Wheelforce Media- înu en dag i bloggfabriken...
Uploaded with plasq's Skitch!


3. Reportern trotsar modigt kylan och kliver i vattnet i Tärna.


Wheelforce Media- înu en dag i bloggfabriken...


Uploaded with plasq's Skitch!


4. Snygg slutbild med reportern som bevisar att det inte är vinter än i Tärna eftersom det går att bada.


Wheelforce Media- înu en dag i bloggfabriken...
Uploaded with plasq's Skitch!


Jag skickade ut blogginlägget om inslaget på min Facebook och så här låter kommentarerna från andra journalister i länet och utanför. Det är extraroligt eftersom det var en journalistdebatt på Umeå Folkets hus om yrkesetik igår. Men detta inslag diskuterades inte offentligt utan desto mer i kulisserna på festen efteråt och i min FB. Kommentarerna här är både kritiska och en del försvarar inslaget som en del i en stressig arbetsvardag på SVT.

Facebook | Ingela Hjulfors Berg: Bystigt inslag fr䬠T㱮a


och här kommer lite fler kommentarer:

Facebook | Ingela Hjulfors Berg: Bystigt inslag fr䬠T㱮a


Frågorna kring inslaget är många. Jag tycker själv det är ganska skojigt men något "overkill", hur djupt ned i klyftan behövde kameramannen gå? För det andra: Vem bär sändaransvaret här? Reportern? Knappast. Ytterst måste det vara redaktören för sändningen tycker jag.

Att hänga reportern för att hon frivilligt badar i en iskall fjällsjö och visar upp sina behag är ju mest beundrandsvärt, men samtidigt lider jag med henne för hon kommer nog att få leva med det här inslaget under väldigt lång tid. Journalistvikariers arbetssituation är outhärdlig, den här reportern är uthyrd från ett bemanningsföretag i Stockholm och sliter ont för att få sin vardag att gå ihop. Var går gränsen för hur mycket vikarier ska behöva utstå? Vem ska bära hundhuvudet i den här yrkesetiska debatten? SVT? Reportern? Arbetsledningen?

Bystigt inslag från Tärna



Västerbottensnytts obligatoriska och årliga reportage om nysnön i Tärna. Denna gång lite mer bystigt än vanligt. Mycket skojigt. Redaktionen lär visst inte ha varit lika roade. Feministdebatten har bara börjat. Tro mig.

En viral nätsuccé från Umeå



Fysikspelet Algodoo, tidigare kallat Phun, blev snabbt ett av de populäraste svenska klippen Youtube i år med över två miljoner tittare. Det är ett mycket framgångsrikt exempel i Sverige på hur sociala medier kan lyfta ett företag och göra en svensk produkt till en världssuccé, inte minst i Japan har programmet nått stora framgångar.

Algodoo är resultatet av Emil Ernerfeldts exjobb vid vid institutionen för datavetenskap, Umeå universitet. Spelet lanseras nu via umeåföretaget Algoryx och Intel till skolor över världen och lär revolutionera fysiklektionerna. Kolla in filmen här ovan så förstår du vad jag menar.

Jag skulle ha älskat det här programmet när jag gick i skolan, kanske hade det fått mig att välja naturvetarbanan istället för journalistik. Emil har valt att göra programmet i 2D för att det ska vara lätt att använda, inga avancerade förkunskaper krävs. Ladda ned en demoversion här.

Läs mer om spelet i Ny Teknik.