fredag 23 oktober 2009

Vilka sajter läser journalister?

I dag är det vanligaste sättet att kolla upp en person att googla dem på nätet. Det ger en ganska överblick över vad personen jobbar med, vilka social nätverk de ingår i med mera. Det är ganska bra att kolla upp sin egen status på google emellanåt för att se vilka sajter som hamnar högt och inte.

Nu kan du
även kolla vilka sajter som myndigheter och journalister besöker med sajten Mediacreeper som kartlägger vilka sidor de surfar in på.

Mediacreepers grundare hävdar att de vill låta allmänheten övervaka var journalister surfar, för att stärka debatten om journalistik. Men det krävs att sajtens ägare lägger in en särskild kod på sin sida för att Mediacreeper ska kunna övervaka. Ingen sajt som inte själv har begärt det övervakas, vilket kan känns som en tröst i sammanhanget.

Men för journalister och andra yrkeskårer kan det vara känsligt att det kommer ut vilka sajter de surfar till på grund av källskydd och även på grund av affärsmässiga skäl. Det är ganska lätt att kolla var mediekonkurrenterna surfar, både på gott och ont.

Jag kollade lite snabbt vilka sajter som redaktioner i Västerbotten har besökt mycket den här veckan:

Västerbottens Kuriren

Norra Västerbotten


(De var den enda redaktionerna i Västerbotten på Mediacreeper)

Annars verkar de mest välbesökta sajterna av de flesta journalister i Sverige vara dessa två just nu:

Tjuvtittat och Politiskt inkorrekt