lördag 27 juni 2009

Bli av med energitjuven i ditt liv!

De finns överallt. Du möter dem i jobbet, har dem i hemmet och i vänskapskretsen.

Till en början är du charmerad. Hon/han intresserar sig för dig, presenterar dig för nya människor och säger att du är så smart och begåvad. Du tror att det är sant. Och visst är du en begåvad människa. Men inte om du låter dig luras av en energitjuv. Du märker att du blir orkeslös i personens närvaro, du dräneras på energi istället för att känna dig fylld av era möten. Hon/han vill att ni ska träffas alltmer, lägger sig i ditt privatliv, ditt utseende och vill välja dina vänner. Efter ett tag så upptäcker du att ni inte längre pratar med varandra, utan att den andre för en monolog om sig själv. Ingen i hela världen är så god och begåvad som de. Du känner hur dras ned alltmer, självkänslan sjunker.

Du har träffat en psykopat.
Att känna igen dem är svårt och kräver många års träning. Att bli av med dem är nästan ännu svårare, särskilt om du själv bär på en stor dos empati för andra. Men kom ihåg, du blir bara utnyttjad. För deras mantra är: jag, jag och jag. Tobbe beskriver fenomenet väldigt bra i sin blogg och Brev till prinsen av Nattens bibliotek. Mycket gripande.

Coachen Anna Åberg på Coachadventure har lärt mig ett sätt att bli av med energitjuvar mentalt. Hennes råd är följande:

1. Sätt dig ned och blunda. Sedan visualiserar du personen i fråga tillsammans med dig själv. Se om ni sitter fast i varandra på något sätt.

2.Betrakta bindningen. Se var den sitter fast i dig. Vilken färg har den? Vilken konsistens? Försök nu klippa bindningen, välj sätt. Klippa, bryta eller yxa av. Det beror på hur starkt bindningen sitter.
Enligt Anna så kan du ibland vara så insnärjd av en bindning att du behöver ta hjälp av någon annan person för att komma loss i din visualisering.

3.När bindningen är bruten. Notera då vad som händer. Hur ser personen ut, vad händer med denne och vad händer inom dig?
Denna visulisering går att göra hur många gånger som helst och fungerar även på saker som du har svårt att släppa taget om.

4. Du är fri!

Jag har en kvinnlig energitjuv som jag har brottats med en längre tid. Jag hade brutit kontakten med henne men märkte att hon ändå ville lägga sig i mitt liv. Då tog jag till den här visualiseringen. Hon satt fast i rosa gummiaktiga band i mina höfter. När jag klippte av banden så grät hon och flög iväg som en ballong som tömdes på luft. Jag kände mig genast stärkt efteråt.
Det bästa med att göra sig kvitt med energitjuvar i livet är att du får möjlighet att öppna upp livet för nya möjligheter. Dagen efter jag hade gjort övningen fick jag fast jobb. Ett sammanträffande kanske, men jag är övertygad om att när jag bestämde mig för att säga att det var nog då fick mitt liv en viktig vändning.
Det värsta är att jag har alltid haft energitjuvar omkring i min egen familj, så det har känts hemtamt för mig att vara med dem. Till början trevligt men till slut helt galet jobbigt. Jag kämpar med att inte gå i fällan igen, men det är svårt.

Länkar till artiklar om energitjuvar:DN, Expressen,Chef.

Här också en intressant artikel om narcissister från SVD.

2 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Jag blev så inspirerad av ditt inlägg att jag skrev det här: http://nattensbibliotek.wordpress.com/2009/06/27/brev-till-prinsen/

Ingela Hjulfors Berg sa...

Kul! Vi behöver alla tänka över hur vi ska få bort energitjuvarna i våra liv för att våga växa.