torsdag 11 juni 2009

Finns Gud?


"Du är religiös. Samtidigt tyder dina svar på att du har ett öppet sinne."
Det blev mitt svar när jag gjorde Humanisternas test Hur religös är du?
Jag är inte förvånad över resultatet. Däremot är det kittlande att följa Ateistdebatten som författarinnan Lena Andersson- Ateismen provocerar- lanserade på DN:s ledarsida idag.

Jag känner inte igen mig i att ateister skulle vara förföljda och att kristna skulle ha någon slags räkmacka in i vårt sekulariserade samhälle. Endast tre procent är aktiva i Svenska kyrkan i dag. Det är ett oerhört lågt deltagande och är något som de måste ta tag i för att få behålla skattemedlen. De behöver inte förändra sitt 2000-åriga budskap men kanske formerna hur de ska nå sina medlemmar. Lite mer religiös mystik kanske? För mig handlar tro nämligen mycket om hjärtats teologi. Den påtagliga känslan av att vara buren, något som ateister troligen inte vet vad det innebär.

Jag hörde att Humanisterna
i Norge försökte få tillstånd att det skulle finnas högtalare som basunerade ut: "Gud finns inte!"
Ett kreativt tilltag som dock inte genomfördes. Men det hade varit skojigt för det hade säkert väckt den religiösa debatten. Det är ju det som är intressant att få brottas i trosfrågor. Religion är till ju för att ifrågasättas, liksom ateismen.

Om man är ateist så upplever jag att man ändå anser att det finns en Gud, en motpol att förneka helt enkelt. Jag respekterar ateister eftersom de också är människor precis som jag. Ge människor möjlighet att skänka bidrag till Humanisterna på skattsedeln liksom till kyrkan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har man bara ett öppet sinne om man inte är religiös? Och är inte humanismen Humanisternas egen relgion?? Bara en tanke från en som inte är så insatt i denna begreppsvärld eller Humanisterna och vad de står för heller.

För mig är det viktiga att tro, och att ha ett öppet sinne, inte att vara slav under en tro, vilken den än är.

Ingela Hjulfors Berg sa...

Håller med, det är bra att våga tro på det som känns rätt för en själv. Men att bejaka främlingsfientlighet, egoism och mammon är fjärran från mig.

Anders sa...

Jag håller med dig om att det finns en Skapare av universum. På hemsidan bloganders.blogspot.com (vänstmenyn) bevisas också vad Hans vilja är med mänskligheten...

Allt gott, mvh Anders Branderud