onsdag 13 april 2011

Hora eller fitta?

- Har du blivit kallad för hora någon gång i högstadiet? frågade jag min dotter vid middagsbordet igår.
- Näe, svarade hon och såg förvånad ut.
Det ante mig. Mina egna minnen från högstadietiden är kantad av sådana historier, hur vi tjejer gick genom korridoren där de äldre killarna satt med skrevande sköten och hånflinade med hela ansiktet när vi gick förbi. Att bli kallad för hora var vardagsmat.

Trots upprepade försök att få lärare att reagera så trodde jag till slut i min enfald att det skulle vara så i skolans värld eftersom ingen reagerade. Först många år senare insåg jag att jag hade haft rätt. Det är inte normalt. Andra tjejer tog bladet från munnen för att de hade ledsnat på att bli kallad för hora i skolan som till exempel Malva. På hennes skola hade någon klottrat på toaletterna: " Malva är en hora!" När hon påpekade det för rektorn så fick hon ett suddgummi för att ta bort det. Tänk om det vore så enkelt att ta bort spåren?

Jag gick i högstadiet i slutet av 70-talet i en såkallad "fin" kommunal skola- Hagaskolan. Min dotter gick på Minervaskolan i mitten av 2000-talet. Hon slapp vara utsatt för ett misslyckat socialt experiment, som jag tycker den kommunala skolan är. Segregerade skolklasser, barnen från villorna i en och de från hyreshusen i en annan, sällan mötas de två, förutom i korridorerna där glåpord och annat får hagla fritt. Vad lär sig dessa killar och tjejer om respekt? Att det är okej med härskartekniker och att förnedra tjejer, är inte risken stor att det fortsätter vidare in i arbetslivet?

Jag önskar att det hade funnits fler friskolor när jag växte upp liknande
Minervaskolan där kunskap och respekt är viktigare än att bli behandlad som ett värdelöst ligg. Skönt att min dotter har sluppit det. Hon har istället fått med sig självkänsla från skolan, som få kommunala skolor kan erbjuda idag.

Länkar:
Aftonbladet: Skolraset
DN: Hora, sa räven. (Om wikileaks och Assange)








5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingela,

Vet du, jag har bara gått i kommunala skolor i samma stad som du (Berghemsskolan, Mimerskolan, Dragonskolan) och har aldrig i mitt liv blivit kallad för hora eller fitta. Båda mina döttrar går i kommunal skola (Grubbeskolan och Midgårdsskolan) och dom har lyckligtvis också klarat sig från det.

Med det vill jag inte förminska dina upplevelser eller förneka att jargongen säkert kan vara både hård och sexistisk ute på skolorna precis som i resten av samhället. Däremot är jag helt säker på att gränsen mellan bra och dåliga skolor inte går mellan friskolor och kommunala skolor.

Alla skolor passar ju inte heller alla. Jag har t ex hört många extremt kritiska röster om Minervaskolan som ju verkar ha passat dina barn bra.

/Helena V

Ingela Hjulfors Berg sa...

Det är skönt att höra att dina döttrar har sluppit den behandlingen. Minerva är inte problemfri heller. Men vi är nöjda i alla fall. Men det får man inte säga utan att bli hudflängd. Det är ju deras pedagogik och regler som vi gillar. Barnen blir trygga, slipper kämpa med kompisarna i korridoren, kan koncentrera sig på sina studier.

Anonym sa...

Hej Helena och Ingela!
Jag tycker det är bra att vi inte kastar paj på varandra.
Det finns både bra och dåliga kommunala skolor. På samma sätt som det finns bra och dåliga friskolor. Men ett
tips till Helena V är att inte tro på alla dessa extremt kritiska röster. Om du bara visste vad mycket påhittade saker man får höra som anställd på Minervaskolan.
Ett av det vanligaste påhittet är att vi sitter och väljer ut vilka elever vi vill ha. Det stämmer absolut inte. När man anmäler sitt barn får man ett könummer. När det sedan är dags att börja erbjuds alla barn med könummer 1-40 plats.
Tackar någon nej erbjuds nr 41 plats osv.
Jag kan fortsätta att räkna upp fler saker. Den mest sjuka saken jag fick höra var att alla män som jobbar på Minerva är pedofiler. Som du märker finns nästan inga gränser vad folk hittar på! SUCK!
//Ola

Ingela Hjulfors Berg sa...

Ja, herrejisses. Tack för din kommentar, Ola. Hur man än vänder och vrider på den här skoldebatten så hoppas jag den tar oss vidare och funderar över hur en bra skola bör fungera.

Ingela Hjulfors Berg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.