fredag 23 juli 2010

Inception - sommarens "drömrulle"?Inception-påbörjan- är en udda film där handligen utspelar sig helt eller delvis i drömmarnas värld. Hur många skoluppsatser har inte skrivits med just det temat där huvudpersonen plötsligt vaknar upp med ett ryck och säger: " Oj, vilken tur! Det var bara en dröm."

Humorprogrammet Grotesco hade en underbar sketch på samma tema, där ett produktionsgäng på TV sitter runt ett konferensbord för att komma på en bra slutscen för en sketch. En av killarna säger: "Skulle det inte bara kunna vara en dröm?" Sedan väcks de en efter en ur sina drömmar utan stopp. Skitskoj.
Undrar om regissören till Inception Christopher Nolan har sett Grotescos sketch? Troligen inte. Men han kanske borde ha gjort det.Att det bara är en dröm, det säger Leonardo Di Caprio( alias Dom Cobb)aldrig i filmen. Däremot hade jag nog gillat om han hade sagt det, åtminstone en gång, det hade varit åtminstone liiite skojigt.
För det är just det som är problemet, filmen som redan har fått kultstatus för att vara i samma genre som Matrix, Avatar och Eternal Sunshine of The Spotless Mind har inte samma djup, den känns mest bara obegriplig.

Visst regissören Christopher Nolan imponerar med den mångbottnade berättelsen som hela tiden utspelar sig i flera lager av parallelliga drömsekvenser för att inte tala om alla häftiga effekter som staplas på varandra i en ändlös ström. Men det tar liksom aldrig riktigt fart, lämnar för många obesvarade frågor. Vem är skurk och vem är hjälte? Ingen verkar villig att axla antingen den ena eller andra rollen. Jag hamnar i Stuart-Little-koma. Ett existiensiellt vakuum.

Det är ett internskämt i familjen sedan jag efter en lång arbetsperiod tog mina barn när de var små på bio och såg Stuart-Little ( ni vet, den lilla talande musen med fåniga kläder), jag somnade och minns inget av filmen. Detsamma höll nästan på att hända under Inception. Den ville helt enkelt låta mig uppleva mina egna drömmar istället.

Det är en sevärd rulle, men den får en svag trea i betyg av mig. Historien är för tunn i mitt tycke. Dottern, 17 år, var däremot helt betagen. Hennes betyg var: "Den bästa rulle jag har sett."

Läs vad andra har skrivit om filmen:
DN-Inception
SvD-Snårig krönika förundrar
HD- Allt är viktigt- oklart varför.
UNT- Drömmar utan djupare mening

2 kommentarer:

Doktor Spinn sa...

Jag håller faktiskt inte med dig och måste få säga emot dig en smula! :) Jag tyckte handlingen var glasklar - det enda som lämnades otydligt var slutet - vilket ju var medvetet.

Jämförelsen med Matrix tycker jag fungerar - det finns ett djup och en fatalism hos bägge.

Däremot tycker jag inte att filmen kan jämföras med Avatar - den filmen var ju direkt dålig vad gäller skådespelare och manus, även om den räddades av färgsprakande effekter och gott om gråt-en-skvätt-passager enligt bästa amerikanska recept.

Så jag ville bara säga att jag snarast slår ett slag för din dotters utmärkta filmsmak i det här fallet! :)

Tack för bra blogg och hoppas vi ses på Tjärö!

Ingela Hjulfors Berg sa...

Ja, många tycker den är lysande. Men jag har lite svårt med temat, hade velat haft en tydligare handling och mindre obegripliga actionscener.

Fast det är en snygg film, helt klart sevärd. Tack för att du gillar min blogg och kul att vi ses på Tjärö! :-)