onsdag 9 juni 2010

Gowalla - en buggig historia

Jag är faktiskt lite barnsligt förtjust i lbs-program, location based services som Gowalla, Foursquare, Google Buzz och Brightkite eftersom de kan användas i smartphones.
Dessvärre är de lite trista att använda i Umeå där jag bor eftersom det finns så få användare här jämfört med Stockholm eller London.

I dag tappade jag även lite humöret på Gowalla, när jag insåg att det inte spelade någon roll att jag befann mig hemma eftersom jag ändå kunde checka-in på 50 olika platser inne i stan med lätthet.
Jag roade mig med att göra det förstås, plockade åt mig några fina utnämningar/ pins.

Wayfarer - incheckningar på 250 olika ställen. Jay!Cup o Joe- besök tio kaféer och få denna utnämning.

Hämtade även hem lite nya items som en gitarr och en gowalla- skateboard. (Fynd!)

Jag avvaktade med spänd förväntan att snart borde väl någon av mina vänner på Gowalla reagera över mitt bestialiska tilltag? Jag lär ha stoppat flera skypesamtal med mera bara genom att checka in som en kringrusande galning och irritera alla som hade push inställt på mig. (Jag skriver hade. Nu lär den definitivt vara helt avstängd.)

Men först när jag nådde Clas Ohlson i MVG-gallerian- efter stängningsdags- då reagerade en kille i Örebro:

Varför checkar du in när du inte är där? Förstör ju meningen med tjänsten.


Intressant kommentar. Jag förstör meningen med tjänsten. Vad ÄR meningen med tjänsten när jag kan sitta flera kilometer från platsen och håva in ära och berömmelse?
Gowalla är snyggt men inte lika användbart som Foursquare där jag kan få användbara tips från både vänner och okända just där jag checkar in.
Jag tappade faktiskt lite sugen på Gowalla i dag. Tyvärr.

Relaterade länkar:

Nikke Index: Flashmob i Gowalla

Macken: Varför pratar alla om Gowalla?

3 kommentarer:

Kal Ström sa...

Well. Om du visste att du var jobbig borde du låtit bli. Behandla andra and all that …

Gowalla funkar bättre som social tjänst för mig än Foursquare eftersom jag inte gillar utslagningsspelet i Foursquare. Det manar till hetsigt beteende vilket bara blir tråkigt i längden. Sen kommer kanske Foursquare bli dominerande eftersom tjänster redan byggs runt det och buzzen finns där, men det betyder inte att det är en bättre tjänst (lex jaiku).

Jag gillar Gowalla för att jag gillar att veta att Claes, min vän i Belgien, är och fikar. Det får jag en push om ifall han skickar ut det och det känns som världen krymper en aning. Jag gillar att få veta var andra vänner är genom att deras position pushas ut utan att vi behöver ta varandras uppmärksamhet aktivt. Jag gillar också att det funkar som tips på platser från mer perifera vänner som bubblanvänner.

Jag gillar också spelelementet i Gowalla. Jag gillar sakerna man får och kan byta med. Men jag tycker att de borde gjort det och borde göra det så mycket bättre. De borde belöna byten mer och de borde göra något med tings värde (typ ett ting som bytt ägare fler gånger har ett större värde än något jag bara fått som bonus).

Sen känner jag såklart inte dig så väl och jag hade ju inte behövt godkänna din friend request och då hade jag ju sluppit din incheckningsfrenzy, men jag gillar att få lägga märke till små fyrar av social närvaro från bubblan jag följer. Och jag följer någon form av princip av att om jag följer dem på Twitter och jag får en förfrågan så lägger jag till. Särskilt de twittrare jag gillar.

Det du sett är att man kan fuska i spel och i livet. Jag är inte förvånad, varför är du det?

Kal Ström sa...

Sen är det inte så mycket en bugg som en användarönskning tror jag.

Förut när Gowalla var hårdare på GPS-positioneringen kunde man ibland inte checka in på platser man faktiskt var på för att GPS-täckningen var för dålig.

Sen kan man också göra som Nikke och co gjorde, vilket ännu mer förstör tjänstens värde. De visade också att man kan lura tjänsten. Jag är inte förvånad över det heller.

Ingela Hjulfors Berg sa...

Tack för bra svar och ursäkta mitt fula tilltag. Jag gillar också checka in på ställen för att visa mina vänner var jag befinner mig någonstans och samtidigt få lite koll på var de är också.
Djävulen flög i mig igår när jag testade att checka in som en galning. Det var mest ett test som gick lite överstyr, jag tror att jag fick en överdos av informationssamhällets kontrollbehov. Det var då lite befriande och upptäcka att det inte spelade någon roll var jag befann mig, därför att tidigare var det väldigt styrt av GPS:n. Det kanske inte var så snällt att avslöja det, när allt fler företag vill använda Gowalla och erbjuda tjänster till de som checkar in på deras ställen.
Däremot så skulle jag vilja att trips var nåbart för alla på Gowall, inte bara ens vänner samt att man skulle kunna skapa dem hemma vid datorn. Har du hört något om den tjänsten ska utvecklas något mer? Och vad tror du om att Facebook nu också ska erbjuda lbs-tjänster i statusuppdateringen?