torsdag 6 maj 2010

Abisko i mitt hjärta!


Lapporten - klockan ett på natten.


Nu ska jag avrunda min resa till Abisko med lite skrönor av Putte Eby som tillsammans med sin fru Nicki driver Abisko Turiststation sedan 2003 för Svenska Turistföreningen. De är ett mycket sympatiskt par som kom till Abisko för att rycka upp verksamheten och det har de verkligen lyckats med. Förr hade Abisko bara öppet cirka fyra månader per år, två månader på våren och två månader på sommar och höst. Numera har de bara helstängt i november.

Ända sedan starten 1906 har anläggningen gått som bäst sommartid, men lite knepigare har det varit övrig tid. Men genom att de själva flyttade in på anläggningen så har byggt upp ett tydligt värdskap, både på gott och ont. Nu har de beslutat sig för att söka sig vidare och kommer att helt att lämna Abisko i höst. De vet inte ännu var de ska hamna. Läs mer här.

Eller det blir väl som Putte säger: " Vi har ju skolplikt i Sverige, så det blir väl någonstans där barnen kan gå i skola".

Torneträsk ligger nedanför stationen och är Sveriges sjunde största sjö, sju mil lång och den näst djupaste 168 meter, endast Hornavan är djupare.
Putte berättar att varje sommar så är det en båtägare som med ekolod försöker hitta ställen i sjön som är ännu djupare, målet är att hitta en spricka som är över 200 meter.

- Inte nog med att vi har lägst nederbörd i Sverige, vi vill också ha den djupaste sjön. Vi vill ha allt i Abisko!, säger han och skrattar hjärtligt.

Tro det eller ej
, men Abisko har något som heter regnskugga, det innebär att det bara faller ned 300 mm nedbörd i området, snön sveps istället in från Björkliden. Detta innebär att Abisko har väldigt lite moln och ofta fint väder, det är lär vara mycket solsäkert och norrskenstätt.

Just norrskensaftnar på fjälltoppen Nuolja har blivit Abiskos storsäljare på senare år. Japaner vallfärdar dit för norrskenets skull och åker upp med linbanan till Nouljas topp till Aurora Sky Station i mörkret. Här finns det inget ljus som stör, bara stjärnklara nätter och norrsken.
- Vi har Sveriges enda linbana som har tvåskift, eftersom vi även behöver personal som kan lyfta upp norrskensgästerna på kvällen.

Där på toppen blir japanerna så till sig och drar sig inte för lite norrskensälskog, eftersom de tror att ett barn som kommit till i norrskenets skugga lär få extra begåvning, skönhet, intelligens, framgång och krafter( skriver Anna Svensson på sin blogg)Det låter ju som en beskrivning av oss alla norrlänningar som är avlade med norrsken i blodet.


Sista natten så blev vi brutalt väckta av brandlarmet, men det var inget allvarligt. En ur personalen hade blivit sugen på pizza och värmt den lite för väl i ugnen. Lätt sömndruckna lommade vi alla gäster snällt i säng igen efter det ofrivilliga pyjamaspartyt. Klockan var då ett på natten, det var så ljust att jag kunde fånga Lapporten med min kamera. Om två veckor kommer midnattssolen och tar över som turistmagnet efter norrskenet.

Abisko i mitt hjärta!


Den unika orkidén Lapfelan som fördyrade vägbygget med 25o miljoner kronor. Den växer bara i Norge och nedanför Abisko Turiststation.

Putte Eby, platschef Abisko Turiststation.

Noulja 1

Noulja 2


Anrika STF firar 125 år i år.


Myshörna med utsikt mot Torneträsk och Norge.

Mitt ressällskap- Maria och Helene från STF:s vandrarhem i Umeå.

Erfarna turåkare i Abisko.

Anita Boström, shef STF Norra Norrland beundrar utsikten längs Sveriges vackraste järnvägssträcka - Kiruna-Narvik.

Utsikt från tågfönstret.

Fjällvinden av samepoeten Paulus Utsi.

Rundvandring på Abisko Turiststation med Putte Eby.

Abisko Turiststation

Anna Svensson designar ny folkdräkt för Lappland och
Anna Heimersson, kretsansvarig för STF.

Vildfångad lax från Botteviken och ett glas vitt. Nicki Eby serverar
Maria och Helene från Umeå.

Inga kommentarer: