tisdag 24 mars 2009

Hans Blix och jag

Så kom han då äntligen. En grånad äldre man men med glimten i ögat och ett bländande leende över ansiktet. Han tryckte varmt min hand. Jag log förläget tillbaka.
Hans Blix, mannen som avslöjade att det inte fanns massförstörelsevapen i Irak, en hjälte, i dag föreläste han på Umeå universitet inbjuden av Utrikespolitiska föreningen. Jag fick loss en intervju med honom, den kommer på UmeåLives hemsida i veckan.

Han hade många roliga anekdoter att berätta, som när han var i New York senast och taxichauffören kände igen honom för hans uppdrag i Irak.( Taxichaufförer världen över, ni får Dalai Lama att blekna i jämförelse. Det verkar nämligen alltid finnas en taxichaufför som följer världshändelser noggrant, bejakar kändisar och vanligt folk i deras vardag.)
Hans Blix blev smickrad, men han tyckte ändå det var märkligt att mannen kom ihåg honom, eftersom det var sex år sedan han senast var i hetluften.
Chauffören: " Jag kände igen din röst!"
Vilket varumärke! Rösten och engelskan som Hans Blix pratar med en lätt snobbig brittisk accent är svår att glömma. Sedan har ju karln ett sympatiskt uttryck överhuvudtaget. Jag är fullkomligt okritisk där.

Senare berättade han för studenterna, som trängdes i hörsalen, om hur en kollega frågade honom om hon fick döpa sin katt till Blix. ( katter lystrar gärna på sss-ljud)
Det gick väl bra, tyckte han, men vad tyckte katten om det?
Jo, katten var nöjd eftersom han var en riktig " weapon of micedestruction", svarade kollegan.

Jag fick hans visitkort och jag funderar allvarligt på att rama in det. Jag har inga skrupler, jag. Ringde en fransk vän i Tyskland och berättade att jag mött Hans Blix. Han tystnade och sa med eftertryck: " Hälsa honom att han är en hjälte i Frankrike!"

Byggskandal i Holmsjön

Sju villor! Det är var en markägare i grannskapet har tänkt smälla upp ett stenkast från Holmsjön i Umeå. Vi är helt tagna på sängen. När gav Umeå kommun tillstånd till det?

I alla år har vi fått veta att kommunen har bestämt att området inte ska exploateras mer för att det är ett så känsligt område. För snart tre år sedan kom en ny markägare till Holmsjön. Det första han gjorde var att meja ner all skog, ända ned till sjön trots protester från oss kringboende. Han skrattade bara rått och sa att han fick göra vad han ville med skogen.

I julas började det så rulla lastbilar fulla av jordmassor på vår lilla skogsväg. Sakta men säkert har ett smärre markområde växt fram. Vi var naiva och tänkte att allt är säkert i sin ordning eftersom Umeå Energi drar en ny fjärrvärmeledning i området.

Men när vi började kolla med kommunen så finns det inga bygglov. Markägaren har ansökt men hela tiden fått avslag. Kommunens avslag struntar han i. Han har tänkt exploatera området i alla fall, vad än tjänstemän, politiker och andra säger om hans tilltag. Kommunen står där med skägget i brevlådan, lastbilar och dumpers rullar på i en strid ström och inget händer. Media är kontaktade men historien verkar för snårig för att de riktigt ska få grepp om den. Detta är en megaskandal! Stoppa bygget nu!