måndag 3 maj 2010

Abisko nästa!

Nu har jag kommit till Abisko för att föreläsa om nya medier för STF Norra Norrland. Vi tog tåget från Umeå centralstation vid halv sju och anlände till Abisko Turiststation vid tretiden. Hur smidigt som helst.
Det är sagolikt vackert här med fjällmassivet i norr, vidsträckta Torneträsk och Lapporten precis utanför husknuten.

När vi skulle äta middag ikväll dök även de brunbrända killarna David Erixon och Fredrik Vestergård som åker skidor från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr upp. Det kallas för Det vita bandet och är en sträcka på 130 mil. De har hållit på att åka skidor sedan 10 mars och räknar med att vara framme 12 maj i Treriksröset.
En dag i veckan har de vila, imorgon forsätter de vidare.

De bloggar flitigt om sitt äventyr på STF hemsida under Vita bandet de luxe bloggen. Jag undrade lite hur nätuppkopplingen funkade på fjället och för det mesta går det bra att koppla upp sig berättade de. Men ibland har de använt sig av satellittelefon för att skicka korta meddelanden och någon bild till STF så de har fått uppdatera deras blogg. Själva var de lite förvånade över att så många verkar läsa deras blogg och de var nästan lite generade när de insåg att jag är en av deras läsare.

Det är en skön blogg där de på ett chosefritt sätt berättar om sina strapatser både mentala och fysiska. Att vara så nära en enda person är inte alla gånger så lätt men killarna verkade frimodiga. Snart har de nått målet och sedan blir det säsongsjobb på STF:s fjällstationer i Storulvån och Blåhammaren.

Våra informatikstudenter får berömLite extra malliga är vi som jobbar på Instutionen för Informatik på Umeå universitet just nu. Ingvar Näslund, publisher på VK är mäkta imponerad över våra duktiga studenter på Digital Medieproduktion. Han var inbjuden häromdagen för att lyssna på deras tankar kring hur framtidens tidning kan se ut med den nya digitala tekniken. Jag är ju själv en student från utbildningen så därfö känns det extra roligt.

Läs hans blogginlägg "Studenter som lyfter Umeå".

Vecka 17 - Edsåsdalen, STF och Valborg

Oj, nu har jag varit lite slö på att blogga. Men det har varit en händelserik vecka. Åkte propellerplan med Nextjet till Östersund från Umeå till Edsåsdalen som ligger ett par mil innanför Åre för att föreläsa för STF Mittsverige om sociala medier. Det blev ett par härliga dagar på plats.

I Edsåsdalen har STF en jättefin anläggning, det gamla anrika hotell Köjagården och ett vandrarhem som för tankarna till pistvakt och hojt. Fast på ett bra sätt.

Här är några Hipstmaticbilder från Edsåsdalen.

Ditfärd.

Lobbyn på hotell Köjagården, Edsåsdalen, Jämtland.
Pappa pistvakt? Nej, herr Edsås som startade Köja hotell på 40-talet.

Den klara fjällbäcken.

Lilla tussilagon.

Hemfärd.

Sedan var det ju Valborg. Det blev en lugn tillställning, jag ville ju inte på något sätt äventyra min mobil som jag gjorde ifjol.
Kolla in vad som hände när vi sjösatte båten förra valborg. Notera ljudet. Det är mobilen som låter under vattnet.Mobilen har jag fortfarande kvar och den funkar om än lite rappligt, men det är först på den senaste tiden som den har visat sådana tendenser.