söndag 31 juli 2011

Bridesmaid - årets roligaste filmBridesmade är något så roligt som en film som är skriven av och framförd av hysteriskt roliga kvinnor. Min dotter och jag skrattade nästan oavbrutet i två timmar i kväll och jag ler fortfarande i skrivande stund.
Kristen Wiig, komiker från Saturday Night Live, spelar huvudrollen men har även skrivit filmens manus.

Filmen har gjort stor succé i USA, där biobesökarna enligt DN i filmens slut även sjunger med Wilson Phillips låt Hold On. Den här filmen kommer definitivt bli en komikerklassiker i paritet med Rocky Horror Picture Show eller Mamma Mia.(fast mycket roligare)
Visst finns det några äckelmagade scener men det är egentligen filmens värme som gör den så speciell, kvinnlig vänskap tycks kunna överleva nästan vilken galenskap som helst.

Bechdel-testet är ett populärt test baserat på ett klassiskt citat från en serieroman av Alison Bechdel, där en karaktär ställer tre enkla krav för att gå och se en film:
1. Den ska innehålla mer än två kvinnliga karaktärer.
2. De ska prata med varandra
3. Om något annat än män.

Bridesmaid klarar testet riktigt bra och är en film som även får män att skratta högt i salongen. En skön motpol till Sex And The City-filmerna som mest idiotförklarar kvinnor och vill förhandla dem till sexfixerade våp i designerskor, där män behandlas som utbytbara accessosarer. Bridesmaid har även de ingredienserna men här driver de istället med vissa kvinnors och mäns självupptagenhet och jakten på perfektionen. Det här är en film att älska, skratta åt och se om igen och igen och igen.