torsdag 11 juni 2009

Finns Gud?


"Du är religiös. Samtidigt tyder dina svar på att du har ett öppet sinne."
Det blev mitt svar när jag gjorde Humanisternas test Hur religös är du?
Jag är inte förvånad över resultatet. Däremot är det kittlande att följa Ateistdebatten som författarinnan Lena Andersson- Ateismen provocerar- lanserade på DN:s ledarsida idag.

Jag känner inte igen mig i att ateister skulle vara förföljda och att kristna skulle ha någon slags räkmacka in i vårt sekulariserade samhälle. Endast tre procent är aktiva i Svenska kyrkan i dag. Det är ett oerhört lågt deltagande och är något som de måste ta tag i för att få behålla skattemedlen. De behöver inte förändra sitt 2000-åriga budskap men kanske formerna hur de ska nå sina medlemmar. Lite mer religiös mystik kanske? För mig handlar tro nämligen mycket om hjärtats teologi. Den påtagliga känslan av att vara buren, något som ateister troligen inte vet vad det innebär.

Jag hörde att Humanisterna
i Norge försökte få tillstånd att det skulle finnas högtalare som basunerade ut: "Gud finns inte!"
Ett kreativt tilltag som dock inte genomfördes. Men det hade varit skojigt för det hade säkert väckt den religiösa debatten. Det är ju det som är intressant att få brottas i trosfrågor. Religion är till ju för att ifrågasättas, liksom ateismen.

Om man är ateist så upplever jag att man ändå anser att det finns en Gud, en motpol att förneka helt enkelt. Jag respekterar ateister eftersom de också är människor precis som jag. Ge människor möjlighet att skänka bidrag till Humanisterna på skattsedeln liksom till kyrkan.

Ledindissning


Det är förfärligt men faktiskt nödvändigt att hänga på dissningen av Tomas Ledins nya skiva 500 dagar om året. Att det finns de som vill jämföra honom med Bruce är ännu förfärligare.
Rösta i Ulrika Goods eminenta tävling SM i Ledindiss,alltså vilken recension som dissar Ledins skiva bäst.

Umeå - Norrlands huvudstad

Tidningen Fokus har publicerat sin årliga rankning av Sveriges bästa och sämsta kommuner.
Inte oväntat kommer storstadskommunen Danderyd i topp av 290 kommuner, sämst är Munkfors, skriver SVD.

Umeå kommer på 18:e plats efter Åre. Det är ju inte så illa. Umeå går om ärkefienden Sundsvall med råge, som vill tävla om titeln Norrlands huvudstad. De ligger på *host* 197:e plats.

Jag gör en kvalificerad gissning om att det är Umeå universitet som drar upp poängen för kommunen. I fjol gjorde universitetet en enkät med över 200 journalister och de gav Umeå universitets varumärke högsta betyg. Det känns värdefullt att även vi i norra Sverige hävdar oss väl i konkurrens med anrika lärosäten som Lund och Uppsala.

Förutom Åre på plats 15 och Umeå på 18:e så är det först på plats 30 som nästa Norrlandskommun dyker upp: Dorotea.

De tio högst rankade kommunerna är:
1 Danderyd
2 Vellinge
3 Täby
4 Lidingö
5 Lomma
6 Vallentuna
7 Staffanstorp
8 Lund
9 Sollentuna
10 Stockholm