torsdag 8 oktober 2009

Barn lär sig hantera pengar på nätet


För Disneys anläggning Epcot i Florida har North Kingdom i Skellefteå gjort online-spelet The Great Piggy Bank Adventure. Det vänder sig till ungdomar mellan 8 och 14 år med syfte att lära dem att hantera och spara pengar. Modellbyggaren Ted Kjellström i Skellefteå har byggt modellvärlden för spelet, som sedan filmats och digitaliserat. På nätet fungerar spelet som ett brädspel, spelaren går en viss bestämd väg, kastar tärningar, plockar upp kort och svarar på frågor. Spelet har tagit tre år att utveckla, miljön och det grafiska är helt fantastiskt. Omkring 36 000 personer har spelat det on-line sedan lanseringen i maj.

Alltid vackert väder i Yttertavle

Går du in på nätet flera gånger om dygnet för att kolla hur vädret ska bli inför helgens skogsutflykter? Tycker du att SMHI:s vädersajt uppdaterar för sällan? Finns inte din egen lilla lokala ort ens med på väderkartan?

Ja, då är sajten Vackert väder något för dig. Här kan du knappa in din hemby, eller stadsdel och få veta vädret upp till tio dygn framöver och dessutom timme för timme. Och har du en blogg eller en hemsida så kan du även förgylla den med en egen väderwidget i din egen favoritfärg. Kolla in min widget här i högerspalten, den visar vädret i min närmaste hemby - Yttertavle, en mil utanför Umeå. Här lyser alltid solen, så en väderwidget är kanske lite överdrivet i det här fallet.