onsdag 21 april 2010

Hur Facebook och Twitter hjälper flygdrabbade

Omkring sju miljoner människor lär ha blivit drabbade av flygstoppet på grund av den isländska vulkanaskans spridning över den europeiska atmosfären. Alla har vi någon släkting eller bekant som antingen sitter fast med alla sina barn i Thailand eller som har fastnat i London. Ilska och förtvivlan blandat med skämt har präglat rapporteringen i askans spår.

I veckan har detta skojiga "isländska" hotbrev cirkulerat på nätet:


Samtidigt som hjälpen har uteblivit för många strandade resenärer så har det poppat upp en uppsjö av hjälpsidor på Facebook. Svenska skjutsgruppen.nu har en internationell sida på Facebook med över 3 000 medlemmar. Carpool Europe - Are you stuck in Europe? Här skickar människor ut förfrågningar om bilskjuts över hela Europa. En del till och med erbjuder sig att köra strandade personer mot betalning. De finns alltid någon som vet att göra business i sådana här situationer.Även microbloggen Twitter har för många varit en hjälpande hand när den officiella informationen har uteblivet.
Under de såkallade hashtaggarna eller teman som är sökbara med # så är de populäraste märkningarna #getmehome, #stranded, #roadsharing och #ashtag.
Flygbolag och resebolag på twitter:

SAS Groups
Fritidsresor
Vingresor
Ryanairmobile

KLM
Lufthansa

Flygplatser på twitter:
Arlanda
London City Air
Gatwick Airport, London
Heathrow Airport, London
Paris RoissyLuftrummet över
Europa har de senaste dagarna haft en väldigt gles trafik men kolla in den här filmen så får du se hur trafiken mellan kontinenterna ser ut ett normalt dygn. Notera hur trafiken ökar i Europa respektive sjunker i USA när ljuset kommer och försvinner.Fler länkar på samåkning på Facebook:
Road2share

Flygbolag på Facebook:

SAS
Norweigan
Malmö Aviation
KLM
Finnair
Lufthansa

Media om flygstoppet:


Aftonbladet: Vi ska aldrig glömma de giriga hotellen

Aftonbladet: Offer för vulkanen

Utländsk media:

Top News: Social networks helping stranded traveler make their way home

Telegraph: Island Volcano: How Facebook and twitter are helping stranded travellers

Slutligen:Här kan du kolla in vart det flygs någonstans just nu i världen.