lördag 28 mars 2009

Gräv09 på riktigt, borta strandtomt 2009

Hurra! Beslutet från byggnadsnämnden kom i brevlådan i fredags. Markägaren i Holmsjön är stoppad med hjälp av ett delgivningsbeslut. Jag fick det i posten, han fick det av polisen.
"...vid äventyr av vite om 50 000 kronor från och med delgivning av detta beslut, att till nämnda fastighet föra ytterligare massor, att på fastigheten hantera de massor som redan finns där eller på annat sätt att fortsätta förberedelser inför uppförande av byggnader på fastigheten."
På ren svenska betyder det att han riskerar 50 000 kronor i böter om han ens försöker röra området igen. Utredningen fortsätter.

Att byggnadsnämnden äntligen stoppade karln är tack vare ett mycket gott journalistiskt grävjobb av Västerbottens Folkblad här och här. Det innebär att han inte längre kan drömma om sju strandtomter till sommaren 2009. Jag är övertygad om att kommunen äntligen förstod allvaret i frågan när markägaren trodde att det räckte med att få ett muntligt besked om bygglov. Knappast trovärdig bortförklaring när han tidigare fått avslag på tidigare ansökningar.

Hur som helst, jag är också nöjd över att VF har nyhetschefen Daniel Nordström, som satte en av sina bästa reportrar, Rolf Jakobsson, att nysta i historien. Det finns andra lokala medier som ännu inte har vaknat.

Eller som Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström sa under Grävseminariet i Örebro i helgen.
" Grävande journalistik är kommersiellt gångbar. Läsarna kräver att vi sköter vårt uppdrag och avslöjar makthavare." Läs artiklen i Medievärlden i sin helhet här.
VF är ett bevis på att de sköter sitt journalistiska uppdrag.