fredag 4 juni 2010

Pressmeddelande - Reportrar utan gränser

RUG kräver utredning om övergrepp mot journalister på Ship to Gaza

Den svenska sektionen av Reportrar utan gränser kräver en oberoende undersökning om vad som hänt på den humanitära konvojen Ship to Gaza och vad som hänt de journalister som fanns med på fartygen.

Tv-reportern Elif Akkus vid statliga tv-kanalen TRT och kameramannen Orhan Elitas som var med på fartyget Mavi Marmara, såg hur en ung kille, som försökte fotografera den israeliska räden, sköts i pannan, enligt Sveriges Radio Ekot.
Religionshistorikern Mattias Gardell säger till TT:
– Två människor dödades med skott i pannan, en sköts i bakhuvudet och en i bröstet. Flera av de dödade var journalister. Jag såg en av kropparna och hörde många samstämmiga vittnesmål.

Två bulgariska journalister vid den den bulgariska tv-stationen BTV greps under angreppet. Bulgariska nyhetsmedier identifierade de gripna som reportern Svetoslav Ivanov, och kameramannen Valentin Vassilev. Även Aaj TV:s presentatör Talat Hussain fanns ombord på ett av fartygen. Det finns fortfarande inga uppgifter om var han befinner sig.

Att ingen av de 60 journalisterna ombord respekterades som media, är oacceptabelt och en kränkning av en oberoende, självständig journalistik och ovärdigt varje stat som vill uppfattad som en demokrati.

Israels soldater beslagtog exempelvis tv-reportern Elif Akkus och kameramannen Orhan Elitas utrustning, mobiler och datorer. Orhan Elitas hade filmat såväl döda som döende kvidande på fartygsdäcken. Bilder som beslagtogs i Israel.

Elif Akkus och Orhan Elitas hävdar att beskjutningen var intensiv redan från början och att det inte är säkert att det hade blivit annorlunda om aktivisterna inte gjort något motstånd alls.

Enligt SR Ekot hittade några journalister en israelisk dödslista med namn på ledare inom islamiska biståndsorganisationen IHH. Dessa skulle dödas, men den israeliska aktionen avbröts i förtid, hävdar journalisterna eftersom aktivisterna lyckades direktsända delar av den israeliska attacken, bilder som blev för generande för Israel.

Reportrar utan gränser har kännedom om att 16 journalister är fängslade i Be’er Scheva detention centre. De fängslade är Svetoslav Ivanov och Valentin Vassilev, Bulgaria’s BTV, Muna Shester, Kuwait News Agency, Talat Hussain, Aaj TV, Paul McGeough och Kate Geraghty, Sydney Morning Herald, Mario Damolin, Frankfurter Allgemeine Zeitung, David Segarra, teleSUR, Ayse Sarioglu, Taraf, Murat Palavar och Hakan Albayrak, Yeni Safak, Sümeyye Ertekin, Ümit Sönmez ochErsin Esen, TVNET och Ashwad Ismail och Samsul Kamal Abdul Latip, Astro Awani.


Presskontakt: Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser: 0702-68 25 29
Urban Löfqvist, kanslichef: 070-29 98 693