lördag 1 augusti 2009

Du minns nog inte mig längre

Gloria in te domine...Gloria exultate...
Med de latinska stroferna förförde Bono mig. Den irländska gruppen U2 stod på en flotte och skickade ut tjusiga gitarriff i världsrymden. Att de skulle bli några av de mest lysande stjärnorna på pophimlen de kommande tjugo åren framöver trodde jag aldrig sommaren 1982.

Du hade U2-skivan October i din samling och jag tummade ofta på konvolutet. Du förstod att jag ville ha den. Du var hemligt förälskad i mig och gjorde små trevande försök att få mig intresserad. Jag var ung, söt och sprallig. Du var hänförd. Plötsligt var du överallt där jag fanns. Jag kände jag mig förföljd. Vänskapen blev påträngande. Jag började dra mig undan.

En dag när
jag kom hem till mitt rum i gillestugan hemma hos mamma, så såg jag den. Skivan. Den låg på min säng. October med U2. Den låg på min säng och stirrade tillbaka på mig.
Jag rös till. Jag förstod att du hade varit inne i mitt rum. Det var inte så svårt att förstå. Källardörren var alltid öppen. Det svartnade nästan för ögonen. Du hade varit inne i mitt rum.
Vår vänskap tog definitivt slut. Du flyttade till en annan stad.

Häromdagen gick jag igenom gamla papper och hittade ett brev från dig. Det var oändligt långt, det längsta brev jag någonsin har fått. Det var ett vackert brev. Varje ord var formulerat med omsorg. Inte ett stavfel. Inga syftningsfel. Ett ovanligt perfekt brev. Men än i dag förstår jag inte vad du ville säga.

Det var länge sedan jag såg dig. Senast var det på busstorget. Du kom tillbaka. Men var inte längre som förr. Ditt hår var tovigt. Du var tanig och din hud var gråblek. Livsgnistan var försvunnen. Du mumlade osammanhängande och tittade mot en oändlig horisont. I munnen saknades flera tänder. En sorglig syn. Du hade nyligen fyllt 40.

Du minns nog inte mig längre. Att du gav mig skivan i hopp om att vinna min kärlek. Alla minnen är förmodligen bortblåsta. Men jag kommer ihåg dig och skivan har jag kvar.
Ikväll ska jag lyssna på U2 live i Göteborg. Då ska jag tänka på dig och hoppas att de spelar Gloria för dig och för mig.