tisdag 24 maj 2011

Geek Girl Meetup - en magisk helg


Över 130 smarta, snygga, snabba och sociala kvinnor i nästan alla åldrar mötte upp för att prata om sociala webben, marknadsföring, spel med mera i Stockholm i helgen. Det handlar om Geek Girl Meetup- Game on! som arrangerades i Ongame/Bwins fina lokaler vid Klarabergsviadukten. Temat var spel i alla dess former. Det är en underbar känsla att få träffa andra, som är lika nördig eller ännu mer nördig än en själv, och dessutom tjej.

Jag ingick i det duktiga streamingteamet tillsammans med Emma Kozinowski och Natalia Medina i spetsen. De fick all livestreamning att flyta på galant. I genomsnitt såg 300 personer på livesändningen via Bambuser. Emma var den iskalla bildproducenten som höll ordning på bildutsnitten från två kameror, samt föreläsare med deras presentationer. Tack vare programmet Wirecast till bildredigeringen samt Desktop presenter ( finns som insticksprogram i Wirecast) kunde vi visa föreläsaren på nätet samtidigt med sin presentation. Dessutom filmades alla föreläsningar i de två andra salarna för framtida sändning på nätet.

Natalia Medina, som är dokumentärfilmare, håller på med ett gripande projekt om sin farbror Walter. Han mördades 1973 endast 16 år gammal för att han var politiskt aktiv i Uruguay. Filmen heter Minnet av Walter och är under produktion och ska vara klar i höst. Den verkar mycket lovande.

Jag hann inte lyssna på så många av föreläsarna eftersom det blev en hel del filmning för mig. Men det jag snappade upp och som fastnade var när Åsa Roos aka @devilkitten, pratade om grundläggande speldesign. Hon jobbar på Futuregames och har hållit på med spelutveckling i över elva år.
" Att spela är liv. Men 50 procent av mänskligheten har inte tillgång till spel, alltså vi kvinnor. " sa hon lite lätt indignerat.
Varför spelar vi spel?
1. För att lära oss- utbildning
2. Fantasi-eskapism att föreställa sig en annan värld.
3. Berättelse/ drama
4. Utmaning-highscore. Testar reaktionsskickligheten
5. Gemenskap-socialt fokus som Wow och Farmville.
6. Undergivenhet-tidsfördriv.

Två viktiga frågor som spelutvecklare måste ställa sig är:
• Vad gör spelaren?
• Vem är spelaren?

Kolla in lite mer länkar och annat på Åsa Roos sajt: www.discordia.se

Sedan lyssnade jag på Pernilla Rydmark från .SE- Fixa framgångsrik finansiering. .SE har internetfonden som delar ut cirka 12 miljoner kronor per år till projekt med fokus att utveckla internet. Två utlysningar per år, vår och höst. Pernilla Rydmark vill att fler tjejer ska söka.
"Vi lyckas inte alltid finansiera rätt projekt. Den som skriver bäst får pengarna.
Killar har lite lättare. Tjejer måste ta en större bit av utvecklingen. Inte bara ha hand om projektledning."
På söndagen berättade Anna Pensar om sin nya sociala dejtingsajt- duojag.se
Deras motto är: "Bring the fun to the flesh". Kärlek och sociala webben har inga geografiska begränsningar och det vill de ta fasta på genom att göra dejting mer socialt över nätet. Bland annat kommer de att erbjuda speeddating online samma tid, varje kväll.
"Det är viktigt att skämta och skratta tillsammans. Det intuitiva via en webbkamera är starkare än vilken favoritfärg någon har." menar Anna Pensar.
Oriboo, var alla gånger, den allra sötaste gästen på ggm11. Det är en digital rörelsekompis som det går att interagera med. Den kommer inom kort att lanseras stort. Företaget återfinns i Åre, därav namnet. Kolla in en kort film när Anna Hass testar tingesten.Geek Girl Meetup startades av Heidi Harman och hennes väninnor 2008. Hennes fråga var: "Var är alla coola tjejer?" Hon berättade om hur de alla kände att de saknade andra kvinnor som delade deras passion för sociala webben och nätet.
"Om ni känner att ni saknar något så finns det något att göra åt det, lär er att känna igen det. Lös ett problem, gör ett bättre alternativ som är bra nog." uppmanade Heidi deltagarna på #ggm11
Geek Girls målsättning:
• Kvinnliga förebilder
• Un-conference
• Kunskapsutväxling
• ted.com - högst 20 minuters föreläsningar

De har mindre träffar en gång i månaden och har arrangerat fem större meetups hittills. Konceptet har nu spritts till Köpenhamn, Göteborg och Mexico. Det är helt fantastiskt och jag hoppas att fler kvinnor vill sprida deras koncept.

Vad andra har skrivit om #ggm11:

Xboxflickan & Nikke: Lilla podkastskolan

Bilder på flickr.