onsdag 16 juni 2010

Jordskalvsreporter på Facebook

Plötsligt skakade hela huset. Klockan var halv elva på kvällen. Det kändes som om en ångvält drog fram, men varade i bara några sekunder.
Jag kollade ut. Klart väder- inte åska, inga bergsprängningar - försent på kvällen, då måste det vara ett jordskalv. Det är nämligen inte första gången jag har upplevt skakningar i huset och fått veta dagen efter att det var ett jordskalv. Så jag skrev raskt på Facebook, jag satt nämligen med laptopen i knäet redan;

Fasiken, vi kände just ett jordskalv i Holmsjön. Det varade i flera sekunder.
Sedan började rappporterna hagla in. Skalv hade känts i Vindeln, Umeå, Skellefteå och till med släkten i Jakobstad, Finland rapporterade att de hade känt av det.
Men för nyheterna tog det över en halvtimme innan någon hade kommentar alls. Först ut var Aftonbladet, sedan SVT Västerbottensnytt och slutligen Västerbottens Kuriren vars sajt låg helt nere den första halvtimmen, antagligen på grund av anstormningen av alla vetgiriga.

Vad säger oss det här? Well, att informationen flödar snabbt idag och att vi som nyttjar sociala medier sätter agendan för traditionell media. Många pockade på SVT med flera om att de måste skriva om jordskalvet via just Facebook. Som gammal nyhetsreporter blev jag därför extra mallig när Eva Kriström skrev följande på Facebook:

Relaterade inlägg:
DN- Jordbävning i Västerbotten
Vasabladet-Jordskalv skakade Västerbotten
SvD- Jordskalv i Västerbotten