tisdag 8 juni 2010

Lär dig blogga smart


Min vän Anders Sporring har varit med och tagit fram denna eminenta bloggmanual för Centern. Här finns många bra och handfasta tips på hur du kan nå ut effektivt med din blogg.

Facebookskämt avgör valet?


Jaha, så har det hänt igen då. Vaddå? Jo, att en politiker eller en hyfsat officiell person har haft lite för roligt på Facebook. Ack och ve. Umeås lokalpolitiker Åsa Ögren,(S), skojade till det i Facebook häromdagen med ett skämt om Fredrik Reinfeldt och fick på tafsen av moderaten Edward Riedl och media hakade på.

Det går inte att skämta i Facebook. Politik är "dödsallvarligt" för både media och politiker.
Men vi andra dödliga då? Tja, jag fattar att det är ett skämt, kanske lite magstarkt men inte så att det kräver en uppläxning på ett helt uppslag i Västerbottens Kuriren och en halvsida i Västerbottens Folkblad.

Det här är den nya sociala kontrollen på nätet. Alla vet vad du gör när du statusuppdaterar. Inte bara dina närmaste vänner utan även vänners vänner, media och grannens katt. Tidigare var den sociala kontrollen något mer begränsad. Men för vissa journalister är detta rena guldgruvan, både på gott och ont. Jag är för att Facebook konversationer ska kunna användas i media, det är bara ännu en kanal av information, men det finns ju gränser för vad som kan tolkas som skämt och inte. Verkligt uttalade dödshot mot en person, ska tas på största allvar, men den här historien känns mer som en fånig moralisk uppläxning för att vinna stilpoäng. Frågan är vem som vinner på den i slutändan?

Här lite läsarkommentarer från frisinnade Västerbottens Kuriren:
...och från socialdemokratiska Västerbottens Folkblad: