tisdag 1 juni 2010

Att vara rädd som en liten lortShip of Gaza
- en hel konvoj av båtar med 800 fredsaktivister från 50 olika länder försökte bryta Israels blockad mot Gaza natten mot måndag. Men israelerna gick till attack och nio aktivister dödades och ett 30-tal skadades. Israel har satt aktivitisterna i fängelse eller har utvisat dem.

Av de elva svenskar som fanns med på båtarna så saknas fortfarande religionshistorikern Mattias Gardell och hans fru Edda Manga. Hans bror, komikern Jonas Gardell, skriver om oron över sin bror och hans mod. Utdrag ur bloggen:

Hans son Linus talade idag under en manifestation på Sergels Torg och berättade att Mattias före avresan citerat samma Astrid Lindgren-rad som jag så ofta använt: "Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. "Varför då", undrade jag.
"Annars är man ingen människa utan bara en liten lort".


Min vän Eman, är en ung pressfotograf i Gaza. Jag lärde känna henne via Facebook innan kriget mellan Israel och Gaza julen 2008. Vi delar samma fascination av att berätta om vår omvärld med bilder. Och hon är synnerligen en god bildberättare, där hon lyfter fram både glädje, sorg och ond bråd död från Gaza.

Jag har länge
försökt få henne till Sverige. Men det är svårt, mycket svårt. Ingen kommer ut från Gaza lagligt. Men tack vare sociala nätverk kan hon förmedla sig med omvärlden och visa på vilken fruktansvärd orättvisa de lever under.

Jag vill resa till Gaza men jag är rädd, som en liten lort. Både för Hamas och Israel och för att mina barn inte ska få träffa mig igen. Fast Eman har lovat att skydda mig. Men jag tror hon behöver vara rädd om sina egna skyddsänglar.

Gaza Freedom March är hjältar som vågar trotsa sin egen rädsla och Israel för att hjälpa familjer i världens största utomhusfängelse- Gaza.