måndag 9 augusti 2010

Urkult 2010 - en tusenårig historia


Eldnatten, Urkult, originally uploaded by Wheelforce.+ Underbar musik
+ Reaggaedreadlocks
+ Kulturtanter
+ Urgod mat
+ Liatåg
+ Tältentusiater
----------------
= Urkult 2010


Så skulle jag kunna sammanfatta Urkult 2010, en alternativ musikfestival som arrangeras sedan 16 år i urskogen utanför Näsåker, Ångermanland. Nämforsens brus bäddar in festivalområdets tallmoar och dess hällmålningar är det som hela festivalen bygger på. En kultplats sedan årtusenden. Här finns nämligen över 2 400 hällmålningar med jägarberättelser.

Bygden lever upp varje sommar när den invaderas av omkring 7 000 festivalbesökare. Vi fick hyra tältplats på en privat gård för 50 kr/ natt. Vårt värdpar Kette och Sven-Olof hade i år över 30 personer sovandes inomhus, i stugor och tält. De tycker att festivalen är det roligaste som händer på hela sommaren.
"Det är grönvågarna som gör något här i bygden, de vågar satsa",
berättade Kette när vi satt och åt frukost vid furubordet i hennes kök. Alla i bygden verkar tycka att gröna vågarna är viktiga för bygden. Trots att festivalen har tvingats ha ordningsvakt på Konsum i Näsåker, så vill ingen bybo mista den.

Jag kommer definitivt att åka på Urkult igen. Kanske redan nästa år. Om inte för festivalen, så alla gånger för den undersköna naturen.

Kolla in mer Urkultsbilder på
Flickr.

Spotifylista med årets artister.

Urkult - en lång virvlande dans