söndag 11 april 2010

Blogga passionerat om det du brinner för

Lite lätt uttråkad så hyrde yngste sonen och jag hem några filmer igår. En komedi- Baksmällan, sonens val. Ganska underhållande, enligt dottern har en av de lustiga karaktärerna i filmen en egen fanpage på Facebook där fans skriver in filmens repliker. En actionrulle - Hurt Locker, den ska vi se i kväll och sedan en tantfilm åt mig- Julie & Julia. En lite annorlunda chiclit-film där kvinnorna istället för att prata om sina män, pratar om karriär och mat.

Julie, snart 30, lever i New York i nutid och drömmer om en författarkarriär. En dag får hon för sig att börja blogga om matlagning genom att försöka laga alla recept från den kända kokboken "Det goda franska köket" av Julia Child. Alla recept ska hon provlaga och blogga om på ett år.

Vi får i en paralellhandling följa amerikanska Julia Childs liv i Paris under sent 50-tal. (Hon spelas av Merryl Streep.)Hon är gift med en man som jobbar som statsanställd på amerikanska ambassaden själv är hon en uttråkad hemmafru som är road av matlagning. Hon bestämmer sig för att gå en kurs i fransk gourmetmatlagning som främst bara var män förunnat. Hon trotsar deras nedlåtande blickar och kommentarer och klarar kursen galant. Sedermera blir hennes kunskaper den rosade kokboken Det goda franska köket som än i dag används världen över. Jag har faktiskt ett exemplar i min bokhylla i pocketform.

Det är fina Parismiljöer
i filmen, vilket jag gillar. Jag bodde själv i världsmetropolen några år under 80-talet och vet hur väl fransmännen vurmar om sitt kök. Vissa anrättningar får mig fortfarande att vattnas i munnen, som den bonniga maträtten Cassoulet, som för övrigt omnämns i filmen också. Jag är ganska säker att det var just därför jag köpte kokboken en gång.

Hur som helst, filmen är en fin vägledning för den som vill börja blogga men inte vet om vad för att lyckas.

Här kommer lite bloggråd:

1. Skriv om något som står dig varm om hjärtat-matlagning, konst, mode eller kanske fiske?

2. Var hängiven, personlig och uppdatera ofta, minst 3 gånger i veckan, helst mer.

3. Kommentera andras bloggar i samma ämne.

4. Blogga passionerat så blir du snart den som andra kommenterar och vill följa.

Allt detta lyckas kontorsråttan Julie med så väl att hennes och Julias liv har blivit en film med Merryl Streep som har en otroligt skojig tantröst genom hela filmen. Filmen är en parentes men den inspirerar att våga gå sin egen väg och börja blogga. Den bygger dessutom på en sann historia. Fast så låter det ofta om Hollywoodproduktioner.
Här är några svenska matbloggar som också låter sig inspireras av kokböcker från förr.

Kinnas matblogg- Mormors mat

Den bruna maten - mästerkockens recept och mat från 70-talet