torsdag 15 oktober 2009

Vem ärver dina inloggningsuppgifter?

Våra liv på nätet har exploderat de senaste tio åren. I dag har var tredje svensk tonårstjej en egen blogg. Närmare 190 000 bloggar startas varje dag världen över.På bilddagboken fanns det 1 augusti i år fler än 266 020 000 bilder och 1 240 000 bilddagböcker. I världen finns det över 200 miljoner Facebook konton och i Sverige närmare två miljoner.

Vad händer med alla dessa lagrade bilder och texter när någon dör? Det är inte ovanligt att nätet har blivit en plats för efterlevande att sörja på. Unga människor som plötsligt ryckts bort har bloggar och fb-konton som översvämmas av sorgliga hälsningar och kommentarer. En del släktingar tycker det är bra att deras nära och kära lever kvar i cyberrymden medan andra tycker det är ovärdigt.

Många etiska frågor väcktes i samband med Sturebymordet i försomras när en 15-årig flicka blev mördad i ett svartsjukedrama av två jämnåriga kamrater. På hennes blogg flödade kommentarer som bland annat pekade ut förövarna. Medierådet skriver i en debattartikel i DN om att de vill ha regler för hur vi ska handskas med döden på sociala nätverkssajter. De har rätt i många avseenden men de enda som kan ta ansvar för sajterna försvinner är vi själva eller våra anhöriga.

Har du själv
funderat över hur du ska göra med dina uppgifter på nätet? Ska någon få ärva dina inloggningsuppgifter? Webwill är ett företag som har tagit fasta på dessa frågor och som kommer att erbjuda olika tjänster för dig som är aktiv i sociala nätverk på nätet. De erbjuder sig till exempel att skicka ut ett e-mejl till alla dina vänner när du har gått bort med ett meddelande som du själv har skrivet.

Jag har funderat hur jag skulle göra, troligen kommer jag att ta bort mitt FB-konto helt. En del bilder som finns där kommer att försvinna så det lär bli lite kinkigt. Men alla mina bilder på Flickr får ligga kvar för eftervärlden. Mitt arbetssociala nätverk på LinkedIn raderas, det är knappast någon idé att spara. Jag är ju inte kontaktbar längre.

Mina bloggar kan få vara kvar en tid men sedan låter jag nog webwill eller någon i familjen att gå in och tala om att jag har rest till Nangijala för evigt.
Hur skulle du göra med dina sociala nätverk?

myWebwill from Lisa Granberg on Vimeo.