lördag 2 januari 2010

Nytt år, nya utmaningar!

Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. Matt. 7:7-8

Hej då - 00-talet!

Minns ni hur vi stod ute och huttrade i den bistra kylan och skålade in det nya årtusendet för tio år sedan?

På tv fick vi varje timme se hur människor på andra sidan jorden firade det nya året. När jag vaknade sömndrucket på nyårsdagen och såg att firandet hade nått de sista länderna i söderhavet, då fick jag något vått i ögat. 1900-talet var nu bara ett minne blott. Knappt hann vi sammanfatta förra seklet förrän det plöstligt var 2010!

Och som av en händelse så kommer det ut en ny bok om årtusendets första tio år i dagarna: NOLLNOLL


Femton skribenter och journalister beskriver 00-talet utifrån områdena ekonomi, mat, internet, mode, politik, musik, fantasy, USA, TV, fotboll, kropp och själ, litteratur, design, kändiskultur och familj. Det är bara att bocka av orden på bokens första sida, så får man en fingervisning om vad som var viktigt under 00-talet.

Internet har funnits i våra liv i femton år. Tempot i vår livstillvaro har ökat men samtidigt har vi aldrig varit så mycket livsnjutare, "bara-vara", självhjälpsnarkomaner och sökare som de senaste tio åren.

Tro´t eller ej
, men vi blev andligare under 00-talet, förre ärkebiskopen KG Hammar fick många anhängare och fiender, ståuppkomikern Jonas Gardell skrev två andliga böcker - Om Gud och Om Jesus- och fyllde kyrkorna med sina föreläsningsturnéer. Religionspsykologen Owe Wikströms Långsamhetens lov (2003) blev en bestseller. Och förre skjutjärnsjournalisten Göran Skytte förvånade alla närhan skrev boken Omvänd om sin väg till ett liv som kristen.

Är det en tillfällighet? Nej, inte enligt idéhistorikern Sven-Eric Liedman skriver Rebecka Åhlund, kulturjournalist på Expressen( som har recenserat boken NOLLNOLL).

"...Människan är rent biologiskt gjord för livet på savannen och inte för internet. Det är de senaste femton åren som allt från internet till mobiltelefoner slagit igenom. Det är en kort period och vi är nyvakna och ovana vid det. Och en del av våra psykiska problem har att göra med att jobben blivit snabbare än de en gång var. Man måste hänga med i ett tempo som är oerhört svårt att klara av. Som en följd av det vill man ha snabba lösningar på sina problem.”

Kristendomen är ingen snabblösning på våra tillkortakommanden eftersom den har funnits de senaste 2 000 åren. Men däremot så kan nog många finna vila i dess budskap som inte propagerar för mer materialism, krig och egenkärlek.

00-talet har vi framförallt gått från att tala om kollektivet till att fokusera på jaget. Undrar hur de kommande tio åren kommer att te sig?