söndag 12 september 2010

I Umeå sker valdebatten i bloggar

Många trodde att sociala medier skulle få ett stort genomslag i årets val men så är inte fallet, enligt Brit Stakston som skrivit boken Politik 2.0.

– Jag är förvånad över att partierna inte har kastat sig över de här verktygen med liv och lust för att förnya det politiska samtalet. Det ger dem ju en så bra chans till aktiv medborgardialog, säger hon till IDG.

Det kanske inte är så konstigt att det inte blir någon dialog med väljarna eftersom så många partier ännu inte vet hur de ska använda sociala nätverk, menar Joakim Jardenberg som häpnar över Centerpartiets senaste sms-tjänst där Maud Olofsson försöker vinna över väljarna med olika mobilfilmer.

"Det tråkiga är att jag tycker egentligen att Centern är ett bra parti. Jag har medverkat på seminarier i Mauds regi och jag har hört henne tala om digital tjänsteinnovation med stor glöd. Men det här är bara dåligt."

Och svaret till centerns satsning finns att hitta i kommentarerna till Jardenbergs inlägg. Stefan Hallgren skriver:

"JJ, du är fantastisk, men "volym-målgrupperna" kommer inte att befinna sig där du är förrän om ett par tre år. Det är till och med många som fortfarande är kvar på 1999 års internetanvändarnivå så du skulle blekna om du fick se vad jag ser i supportmailen ibland."

Så om sociala medier inte har haft något stort genomslag i den nationella valdebatten så verkar det vara tvärtom på det lokala planet.
Mikael Hansson, Infotech Umeå, skriver i sin blogg om valrörelsen i Umeå:

"Här förs en skarp valrörelse i bloggformat och flera av inläggen tas upp av lokala medier där journalisterna fortsätter att granska utspelen på politikerbloggarna.
Att sociala medier och internet påverkar den lokala valrörelsen borde uppmärksammas mer i den riksaktuella debatten."

Hur kommer det sig? Är det lättare att vara personlig med sina väljare på lokalnivå än på riksnivå? Eller kan det vara så att politikerna i Umeå har fått lära sig att blogga i ett tidigare skede och förstått vilken genomslagskraft de kan ha?

Relaterade inlägg:
Gert Frost: Stakston och musöronen

NSD: Sociala medier ett osäkert hot i valrörelsen
i valrörelsen

Newsdesk PR 2.0 : Oförmåga att förstå den sociala webben - enda floppen i valrörelsen

SVT Rapport: Sociala medier floppar i valrörelsen

SSDB: Nej, sociala medier är ingen röstmagnet men det kan vara något mycket större

DN i sociala medier en flopp: http://skitch.com/zackrisson/dseui/dn-sociala-medier-i-valet-en-flopp-sid-1
http://skitch.com/zackrisson/dseu4/dn-sociala-medier-i-valet-en-flopp2

VA: På nätet vinns inga val

Valhoroskop, bröstpump och pappa

Det märks att det råder valhysteri å det grövsta just nu. Medierna försöker bräcka varandra i olika kreativa artiklar om vem som vinner valet.
Mediehavarna har till exempel bett astrologen Tor Torlander fråga stjärnorna vem som vinner valet i ett stort valhoroskop. Här är vinnarna och förlorarn enligt Torlander:

Vinnare: Sverigedemokraterna, moderaterna och miljöpartiet. SD vinner mest trots att M största parti.

Förlorare: Socialdemokraterna och kristdemokraterna. Att inte längre vara största parti kan bli en välsignelse för ett parti som desperat verkar behöva en omdaning.

Nåja, än så länge återstår det en vecka tills valet är över.

Veckans snackis blev Ohlys bröstpump enligt Sydsvenskan, Politikerkollen och Dagens Media. Han fick på tafsen för att han tyckte ammande kvinnor skulle använda bröstpump för att dela på ansvaret med sin partner under föräldraledigheten.

SVT har tillsammans med SR en trevlig valsajt kallad valpejl. Här finns alla kandidater till riksdag, kommun och landsting samlat. Min favoritsida är SVT:s valsida där man får veta vad de olika partierna gillar för film, musik, böcker, hobby, sport, förebild med mera. Att väljarna och kanditaterna är unga i Piratpartiet märks särskilt på deras förebilder. Inget annat parti har med pappa som förebild.

Piratpartiet
Ingen särskild
Mahatma Gandhi
Nelson Mandela
Jesus
Olof Palme
Julian Assange
Pappa
Johan Norberg
Bertil Ohlin
Fredrik Reinfeldt

Och så här ser Sverigedemokraternas lista ut med två sossar i toppen:

Sverigedemokraterna
Ingen särskild
Tage Erlander
Per Albin Hansson
Nelson Mandela
Ronald Reagan
Gustaf Mannerheim
Pia Kjaersgaard
Roger Scruton
Silvio Berlusconi
Margaret Thatcher

Som en jämförelse måste jag därför även slänga in Socialdemokraternas lista:

Socialdemokraterna
Olof Palme
Anna Lindh
Ingvar Carlsson
Mona Sahlin
Tage Erlander
Ingen särskild
Margot Wallström
Flera
Nelson Mandela
Martin Luther King

Visst är det oerhört skojigt? Vem har sagt att politik är trist?