onsdag 15 september 2010

Gaypar tävlar om bröllop på sociala webbenSAS vill bli det första flygbolag i världen att viga ett HBT-par på flight SK903 från Stockholm till New York, den 6 december i år. Paret får sedan bo på exklusiva Hotel W i New York i tre nätter för att sedan flygas vidare till Los Angeles där de bor ytterligare tre nätter. Därefter flygs bröllopsparet hem i business-klass förstås.

För att hitta ett par lanserade i början av september flygbolaget kampanjen Love is in the air (www.sas.se/love) i olika sociala medier, och riktar sig särskilt till HBT-personer. Tävlingen pågår fram till 10 oktober.
Kampanjen tjuvstartades genom att släppas viralt och spred sig inom två timmar till över två miljoner personer via Twitter och till flera hundra tusen via Facebook. Det är vad SAS påstår i alla fall.

www.sas.se/love kan hågade par skapa en profil och ladda upp en video eller foton tillsammans med en presentation som andra sedan kan rösta på. De som vill kan även registrera sin mejl för att få uppdateringar från sitt favoritpar.

Tävlingsparen uppmanas att dela sin profil med så många vänner som möjligt via olika sociala medier som Facebook, Twitter och YouTube, för att få flest röster. Vinnarparet får sedan gifta sig i sjunde himlen.

- SAS är baserat i tre av världens mest liberala och progressiva länder, i synnerhet vad gäller HBT-rättigheter, så vi tycker att det här är ett naturligt sätt att hylla kärleken, säger Robin Kamark, kommersiell chef på SAS.Totalt 79 par har registrerat sig på sajten till dags dato. Inte särskilt många med tanke på hur många kampanjen lär ha nått ut till. Vid en snabbkoll vilket par som är populärast just nu, så är det Eva och Gosia från Polen som har över 6 000 poäng i toppen. Det är ovanligt många par från Polen, av de 20 populäraste paren är nämligen hälften polacker. Märkligt med tanke på att katolska Polen knappast är beryktade för att vara särskilt homovänliga. Endast fyra par från Skandinavien är med i toppen och fajtas.

Det ska bli intressant att följa kampanjen, som är interaktiv och väldigt snygg också. Må det bästa paret vinna striden om ett högtflygande bröllop med hjälp av den sociala webben.
Det är modigt av dem att visa upp sin kärlek för hela världen med tanke på att många HBT-par lever med en hotbild hängade över sig. Det får mig att skänka en tanke till centerpartiets öppet homosexuelle riksdagsman Fredrik Federley som blev nedslagen och rånad utanför sitt hem ikväll.