måndag 5 december 2011

10 steg till en hetare LinkedIn profil



I går gjorde jag en rejäl ansiktslyftning av min LinkedIn profil. Nej, jag bytte inte bara min profilbild. Jag uppdaterade alla mina erfarenheter genom åren, lade till en summary i början där jag berättar lite mer utförligt vad jag gör i dag och vilka specialiteter jag brinner för.

Så här inför nyåret är det bra att fundera över vad man har gjort under året och fräscha upp sin digitala CV, inte bara för att söka nytt jobb utan också för att hitta nya samarbetsnätverk. Yrkesnätverket LinkedIn har drygt 150 miljoner användare i världen, många anser att det känns seriösare att använda än Facebook för jobbsökande. I Sverige har LinkedIn drygt 750 000 användare och används flitigt av rekryteringsföretag och jobbsökare. Här har du möjlighet att komma i kontakt med företag just inom din egen bransch.

Jag hottade upp min presentation och har nu över 430 kontakter från både Sverige och utomlands. Det gick rasande fort och samtidigt fick jag även några intressanta samarbetserbjudanden på kuppen. De timmarna jag lade ner var en god investering inför nästa års utmaningar. En slags nystart kan jag gott kalla det.

Så här gör du i tio steg för att uppnå en bättre LinkedIn-profil:

1. Konto: Skaffa dig ett konto om du inte redan har ett på www.linkedin.com Ladda upp en respektabel bild på dig själv. Ett vanligt porträtt, ingen bild med din bebis eller från badstranden. Det ska gå att se att det är du.

2. Erfarenheter och utbildning: Du kan ha både en engelsk och en svensk profil, men den engelska sidan är default, alltså huvudsida. När du ska lägga in en ny erfarenhet så listas den automatiskt även på den svenska sidan. Gå in och ändra titlar på den svenska sidan till svenska. Lista alla dina erfarenheter, utbildningar och kurser. Ta med kurser som du tycker ha haft stor inverkan på din karriär på något sätt. Gymnasiet är bara intressant att lista om du är under 25 år, eller om du kanske har pluggat utomlands.
Lista allt som du anser vara en bra merit, inte bara yrkesmeriter. Det kan vara ett bokprojekt, ett filmprojekt, ett förtroendeuppdrag eller något annat som du är stolt över. Längden på uppdraget är ointressant.

3. Beskrivningar: Lägg till bra beskrivningar om varje utbildning och erfarenhet. Skriv inte bara jag har läst Mediekommunikationsvetenskap, Fil.kand, på Umeå universitet. Förklara lite mer ingående vad din utbildning hade för kurser/inriktning, var du sedan praktiserade och berätta gärna om projekt du jobbade med under studietiden. Detsamma gäller för dina erfarenheter. Vad var din uppgift på företaget, vad åstadkom du? Lyckades du ro hem en stor kund som innebar en miljonaffär för företaget? Eller lyckades du i ditt välgörenhetsprojekt samla in pengar till ett vattenprojekt i Afrika för tio år framöver? Ta i och gräv djupt i dina erfarenheter inget är för småttigt. Alla har vi mer erfarenheter än vi tror att yvas över.

4. Summary/ Sammanfattning: Innan dina erfarenheter listas så finns den en inledning som heter summary.( sammanfattning på svenska). Här ska du skriva en kort presentation om dig själv där du står i dag, vad du gör, vad du drömmer om att göra och vad du har att erbjuda omvärlden. Tänk som en journalist, det viktigaste först.
Den här rutan är mycket viktigare än du tror. I LinkedIn-appen för smarta mobiler, så är det det första som når mottagaren, därför är det smart att du skriver något riktigt intressant om dig själv här. Det är här du säljer in dina tjänster. Lägg gärna till kontaktuppgifter till dig själv här, eller en länk till din blogg eller webbsida.

5. Rekommendationer: Skaffa dig rekommendationer som styrker dina erfarenheter och som ger en bra inblick i vad du kan leverera. Kontakta bara personer som du är säker på ger dig bra rekommendationer. Om du inte gillar vad de skriver så behöver du inte heller lägga upp dem på din sida. Rekommendationerna kan berätta om hur det är att arbeta med dig och vad de anser om dig.

6. Sociala nätverk: Lägg till dina sociala nätverk som Facebook, Twitter, Blogg, Skype med mera. Så att du är nåbar i flera nätverk för presumtiva kontakter, dessutom ger det en hint om att du är duktig på sociala nätverk.

7. Grupper: Gå med i grupper ,som disktuerar områden som du är intresserad av. Det finns grupper inom nästan vad som helst, allt från HR till Sociala medier för forskare. Sök och du skall finna! Ställ frågor, besvara frågor eller lyssna bara, snart har du hittat nya vänner inom just ditt intresseområde.

8. Statusuppdatering/nyhetsflöde: Precis som i Facebook så kan du göra en statusuppdatering och länka den till andra nätverk som twitter eller andra nätverk. När du klickar på länken Home så kommer du till ett gemensamt nyhetsflöde där du ser hur dina kontakter interagerar med omvärlden och får nya kontakter. På höger sida ser du även hur många som har tittat på din profil och vem, samt hur ofta din sida har kommit upp i olika sökningar. När du lägger upp en länk på twitter här så syns det att det är länkat från din LinkedIn-profil, vips blir du än mer synlig.

9. Hitta drömjobbet: Under fliken jobs listas jobb som kan tänkas passa dig. Sedan går det alltid att söka efter specifika jobb inom en viss radie från ditt hem etc. Men det smartaste sättet att hitta jobb är att först lista ut vilka företag man skulle vilja jobba för och kontakta dem direkt. Genom att besöka företagens sidor på LinkedIn så hittar du vilka som har hand om personalfrågorna på företaget och sedan kontakta dem direkt och erbjuda dem dina tjänster.

10. Sprid din CV: Nu är du klar för att sprida din digitala CV. Sök upp gamla arbetskompisar på LinkedIn och lägg till dem som kontakt, låt LinkedIn leta igenom ditt mejlkonto efter kontakter, sprid dina kontaktuppgifter på Twitter, Facebook, Google + eller lägg in en länk till din LinkedIn profil i din twitterbio. Nu är det bara sätta igång och nätverka för ett nytt jobb eller nya samarbetspartners. Testa gärna Jonas Larssons nya tjänst Lunchaihop där du kan tussa ihop dina LinkedIn-kontakter för en lunch tillsammans. Kanske någon annan tussar ihop dig med någon av deras kontakter? Om du saknar en speciell kontakt i ditt nätverk så låt någon annan rekommendera dig vidare. Förr pratades det om att du aldrig var längre än sex kontakter ifrån en kändis, men tack vare Facebook är den siffran nu nere i fyra. Inse vilka möjligheter nätet kan ha för ditt nätverkande.
PS. Glöm inte att lägga till mig som kontakt på LinkedIn, om du inte redan har gjort det. DS

Mer om LinkedIn:

Infografik: LinkedIn Bootcamp
Lunchaihop
Infografik: How are people really using LinkedIn?