måndag 15 augusti 2011

Barcelona-hot,hot,hot!


Det blev Barcelona istället för Sweden Social Webcamp i år. Jag är säker på att båda ställena höll uppe tempen rejält, över 34 grader i Barcelona dock. Vi tog Ryanair från Skellefteå till Girona fredag till måndag. Abramssoms buss kör anslutningsbuss från Övik via Umeå, samt från Luleå. Oerhört praktiskt!

Två nätter i Barcelona och en natt vid flyget vid Girona bokade vi för att slippa stiga upp mitt i natten för att ta flyget klockan 7 på måndagmorgon.
Det funkade utmärkt. Fint flyghotell var hotel Sallés Aeroport de Girona med spa och välsmakande restaurangbuffet. Frukost tog vi på flygplatsen. Från Girona utgår flyg till flera destinationer i Europa med Ryanair. En bra hotellsajt var booking.com

Barcelona är en utmärkt turiststad, full av kultur, god mat, fotboll och shopping.
Dessvärre är Spaniens lågkonjunktur mycket närvarande. Redan första kvällen blev vi uppvaktade av minst fem tiggare vid vårt restaurangbord. Personalen gjorde heller inget för att stoppa dem. Med en ungdomsarbetslöshet på 40 procent och 20 procent bland vuxna så kanske de är lite uppgivna.


Barcelona turistbussar var en hit. De utgår från Placa de Catalunya ovanför La Rambla kör i tre olika turer runt stan. Lös ett dagspass och se staden från bussdeck. Turen har inspelad guide på flera språk. Det är sedan bara att kliva av och på var man vill på turen. Mycket fiffigt!
Dessutom får man ett rabatthäfte till alla museer med bra rabatter.


Vi ville besöka Gaudis katedral Sagrada Familia men den var bara öppen för katolska pilgrimmer i helgen. Över 80 000 från hela världen hade kommit till Barcelona på sin väg till Madrid för att träffa Påven. Pilgrimmerna var överallt, minst sagt.
Katedralen från bussen.

Palau de la Música var en fantastikt vacker modernista
byggnad. Den ritades inte av Gaudi utan av Lluís Domènech i Montaner och är uppförd på UNESCOsvärldsarvslista. Han ritade allt själv dessutom. En verklig upplevelse.


Barcelona är en mysig stad, hit åker jag gärna igen och lyfter blicken mot all skön konst och design.
Och det gör
gubben också....
Tio topp Barcelona är en mycket bra guidebok som ger tips på allt från matställen, turistmål och dagsturer för den som vill uppleva staden till fots.

Kan beställas via Adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174251090