onsdag 6 oktober 2010

Rekrytering 2.0 - handlar om passion

I dag föreläste jag om Rekrytering 2.0 för ett gäng ivriga arbetssökande genom Trygghetsrådet i Umeå.

Arbetsförmedlingen är inte längre den främsta arbetsförmedlaren i Sverige. I dag har det professionella nätverket LinkedIn fler registrerade användare och besök än ams.se. LinkedIn lär ha över 500 000 och ams. se runt 150 000.

Fortfarande handlar jobbsökande mycket om att skicka ett personligt brev med CV för att söka en tjänst och hoppas att en arbetsgivare vackert ska bjuda upp till dans när det passar dem.

Men snart är den tiden förbi. Idag gäller det att vässa sitt personliga varumärke på nätet för att sticka ut, bli sedd för den person du är och för vad du brinner för.

Nätverkandet efter dolda jobb görs nämligen bäst på nätet, där du har möjlighet att nå större nätverk än någonsin i modern tid. Visste du att 80 procent av alla tjänster i Sverige i dag tillsätts via personliga kontakter och nätverk?

Mitt råd till dig som är jobbsökande är följande:

  • Börja CV-blogga! Nätverka och blogga om din passion, så kommer du att bli sedd för din expertis. Du kan skriva om allt från att plocka svamp till att plocka isär datorer bara det är något du verkligen gillar. Men framförallt gör det. Och gör det NU!
    (Här hittar du gratis bloggverktyg Blogspot eller Wordpress)
  • Länka till andra bloggare och artiklar. Be vänner rekommendera din blogg.
  • Följ andra bloggar med RSS-läsare och samla dem i till exempel Google Reader. Du kan följa med i den aktuella debatten i bloggosfären och kommentera inlägg.
  • Statusuppdatera på Facebook att du söker jobb. Vänners vänner ser dig och kan tipsa om din förträfflighet.
  • Nätverka på twitter, fantastisk omvärldsbevakare där arbetsgivare söker arbetskraft och många jobb läggs ut under #nyttjobb. Omkring 500-1000 jobb/dag.
  • Gör visuella presentationer om dig själv Slideshare, Youtube eller Bambuser.
  • Gå med i LinkedIn. Sök upp potentiella arbetsgivare som du vill jobba med, tala om att du finns.
  • Sist och inte minst: Våga!
Matchning är alla rekryterares modeord. Att hitta rätt person för rätt jobb. Rekryterare kammar nätet och sociala nätverk för hitta sin drömkandidat som självklart är du!


Jeff Weiner, vd för LinkedIn, har två karriärtips:
"Fokusera på passion och kunskap. Inte på det ena eller på det andra utan på både ock."