torsdag 22 april 2010

Titta, Europa flyger!

Jo, visst flygs det runt om i Europa, men i betydligt mindre omfattning än brukligt. Kolla in sajten Flightradar24.com, den visar live flygplanstrafik från olika delar i världen. Det är en svensk sajt som startades 2007, först med bara flyg från norra Europa men nu så finns även Brasilien, Grönland, Kanada, Australien med. Och senast i dag blev det klart att de kan hämta information från Los Angeles och fler kontinenter är på gång.

Tekniken att få flyginformation från flygplan kallas ADS-B. Det innebär att Flightradar24.com bara kan visa information om flygplan utrustade med ADS-B transpondrar.

Idag är det cirka 60 procent passagerar flygplan och endast en liten mängd militära och privata flygplan har en ADS-B transponder. Flightradar24.com har ett nätverk av cirka 100 ADS-B mottagare runt om i världen som tar emot information från flygplan med ADS-B och skickar informationen till en server, och den visas sedan på en karta på Flightradar24.com. Endast flygplan inom täckningsområdet för 100 mottagare är synliga.Just nu är det ganska tomt med flygplan längs Norrlandskusten då flygplatserna är stängda men flygplan som flyger över oss på hög höjd finns med. Klicka på ett flygplan så får du information om flygplanstyp, destination och bolag.