söndag 12 april 2009

Första dödsoffret i Moldavien

Med hjälp av sociala nätverk som Twitter, LiveJournal, Youtube och Facebook, samlades tiotusentals demonstranter i tisdags och stormade parlamentet i Moldavien. Protesterna utlöstes när det stod klart, efter söndagens val, att kommunisterna hade tagit hem segern med över 50 procent av rösterna. Rykten om valfusk började genast florera. Bland annat att döda medborgare ska ha röstat. Enligt dn.se har 193 demonstranter massarresterats och kravallpolis har åter tagit kontroll över presidentbyggnaden och parlamentet. I dag kom det rapporter om det första dödsoffret, 23-årige Valeriu Boboc, han greps i samband med upploppen i tisdags och blev ihjälslagen i en poliscell meddelar mannens familj.

Men protestdrevet har under veckan forsatt att flöda på twitter.
Varje sekund microbloggas det 140 tecken till hashtaggen #pman, som är en förkortning för Piata Marii Adunări Nationale. Det största torget i huvudstaden Chisnaus. Det var där demonstranterna samlades i tisdags efter en uppmaning via diverse sociala nätverk. Även hashtaggarna #chisinau, #moldova används flitigt. Det skrivs över twitter att Facebook inte längre fungerar i landet och twitteranvändare uppmanar hela tiden twitteradministrationen att de ska blockera den moldaviska säkerhetstjänsten från twitter.

I dag samlades 10 000 demonstranter till en fredlig demonstration tillsammans med representater för oppostionen utanför parlamentet. Vilken roll som de sociala medierna har spelat i upploppen, därom tvista de lärde, men ett är då säkert att de har haft en stor inverkan. Informationen om upploppen har spridits snabbt både inom och utanför Moldaviens gränser, där de statliga medierna har fått se sig kringskurna av den styrande makten.
Nu utlovar president
Vladimir Voronin att valrösterna ska räknas om. Men frågan om det Moldaviska folket nöjer sig med det? De vill nog se större förändringar än så.