tisdag 22 februari 2011

Google Art Project - världskonst på nätetGoogles Art Project har gjort det möjligt att besöka 17 av världens främsta konstgallerier och museer virtuellt tack vare deras berömda street-view-teknik. Över 1000 högupplösta bilder av kända mästerverk som Boticellis, Venus födelse till Nattvakten av Rembrandt, kan detaljstuderas ända in på penseldragen. Detaljer som man knappt visste att de fanns uppdagas.

Dessutom kan man skapa sig ett eget Google-konto och lägga till sina konstfavoriter och dela sina favoritverk via sociala verktyg med sina vänner.

Tänk vilken möjlighet det här öppnar upp för konststuderanden och skolelever? De kan på bara några få klick besöka världens bästa konstmuseer. New York Times har dessutom tagit fram en lektionsmodell för hur lärare kan använda sig av sajten i undervisningen.

Kommer Googles projekt göra så att ingen längre besöker konstmuseer? Knappast. Den här sajten lär däremot öka intresset för konst. Vem vill inte kunna skryta med att de har sett verken i verkligheten?

Så här gick det till när Google genomförde projektet.