fredag 28 maj 2010

Minns ni Lunarstrom?

Lunarstorm- det var min första riktiga stora nätkärlek för tio år sedan. Här träffade jag likasinnade ( som jag fortfarande har kontakt med), skrev dagbok och hade både skojiga och sorgliga samtal med kända och okända. När Lunarstorm var som störst var över en miljon svenskar med. Lunarstorm lärde oss att HTLM-koda, fixa till våra små Krypin och skaffa statuspoäng.

Men när de började ta betalt för diverse tjänster kändes det inte lika kul längre. Jag lade ned mitt konto- Sniffsniffgirl. (Jag hette så för att jag ville ha en hund som hette Sniff, en del trodde jag var kokainist.)

Lunarstorm var föregångarna till Facebook och försökte även slå internationellt men utan framgång. I mångt och mycket tycker jag fortfarande att de hade bättre funktioner än Facebook. Ni som minns, det var till exempel ok att ha en avatar eller ha ett skojigt namn eller när man fick ett personligt meddelande var det små fötter som trampade i menyn. Urgulligt!

I fyra år har Daniel Skog på Informatik vid Umeå universitet forskat på Lunarstorm. I dag lägger han fram sin avhandling som heter Mjukvarumiljöer för gemenskap - En studie av nätgemenskap, teknik och kultur. Så här säger han i ett pressmeddelande:
"LunarStorm utgjorde under en tidsperiod urtypen för nätgemenskap baserad på en sammanhållen, stängd mjukvarumiljö. Men i den nya nätverksliknande struktur som bättre beskriver dagens Internetbaserade sociala grupperingar, reduceras LunarStorm själv till en komponent som kan kombineras med andra för att bilda nya former av distribuerade mjukvarumiljöer."

Så beskrivs Lunarstorm av akademin. Vi andra säger: Lunarstorm- du var bäst!