tisdag 13 april 2010

Påven förlåter Beatles - när förlåter islam Vilks?

1966 sa sångaren John Lennon i en intervju att Beatles var större än Jesus och att kristendomen skulle dö ut och försvinna. Detta skedde strax innan de skulle bege sig ut på sin allra sista USA-turné. Klu Klux Klan blev rasande och uppmanade söderns kristna att bränna Beatles skivor och anklagade dem för kätteri. Vilket de med nöje gjorde.

Det fanns ett reellt dödshot mot John Lennon och många befarade att han skulle bli skjuten på scenen, men det blev han dessvärre istället på gatan 14 år senare i New York, 8 december 1980. Jag minns den dagen kristallklart. Jag befann mig i Sydfrankrike på ett café när en amerikan berättade för mig att Lennon just hade blivit mördad. Min barndomsikon föll offer för en galning. Nåja, det var en passus.

Stämningen mot Beatles 1966 var hätsk i USA precis som den debatt som i dag förs kring konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. John Lennon var märkbart tagen och försökte gråtande förklara att han inte menade att de var bättre än Jesus. Han hade gjort de där uttalanden på skoj för kompisar som dessutom råkade vara journalister. Men samtidigt höjde han ett varnande finger och nämnde att TV:n var ett större hot mot Jesus än deras musik, i dag kanske han skulle ha sagt internet.

Detta bevisar att den kristna västvärlden inte alls var lika tolerant på 60-talet som den är något mer i dag. (Inte i alla samfund)
Kan detta betyda att även islam kommer att bli mer tolerant om cirka 40 år räknat från i dag? Eller kommer det att gå fortare? Eller inte alls?

Hur som helst så har i alla falla påven förlåtit Beatles uttalanden, en gång för alla.
”Det är sant att de tog droger, levde ett vilt liv på grund av deras framgångar, sa att de var större än Jesus och spred budskap som kan ha varit satanistiska.Men de var inte värst. Deras vackra melodier förändrade musiken och fortsätter att ge njutning”
enligt Vatikanens tidning L`Osservatore Romano.


Klu Klux Klan eldar upp Beatles skivor:
John Lennon förklarar sitt Jesusuttalande: