lördag 26 juni 2010

Couchsurfing - möt världen i ditt hem


I ett par dagar har vi haft våra första två couchsurfare på besök i familjen, Alex från Belgien och Anna från Polen. Couchsurfing är en frivillig organisation som gör det möjligt för människor att få bo gratis på någons soffa ute i världen- så kallat couchsurfing. Sajten startades 2004 och har i dag över en miljon medlemmar i 230 länder. Dels kan man vara host/värd eller vara couchsurfer eller både ock. Tusentals människor som troligen aldrig skulle ha mötts i verkliga livet har träffats och hittat vänner för livet.

Jag gick med i couchsurfing i april när jag sökte efter en "soffa" i London. Men jag fick dessvärre inget napp, men nu har jag istället fått möjlighet att själv bjuda på sovplats. Det var en trevlig upplevelse, eller jag skulle beskriva det så här: Om du inte kan resa ut i världen, så låt världen istället komma till dig.

När jag var liten så tog min mor ofta emot människor från olika kulturer i vårt hem. Vi hyrde ofta ut övervåningen i vår villa till pendlare på 60-70-talet då det rådde ganska stor bostadsbrist i Umeå. Senare var det mest studenter som hyrde. Men ibland kunde även vilsna resenärer hitta hem till oss via polisen eller Turistbyrån. Det var inte så ovanligt att vakna upp och hitta afrikaner vid frukostbordet, vilket på 70-talet var enormt exotiskt. Jag minns hur jag bjöd dem min senaste Kalle Anka att läsa, men de försökte inte ens bläddra i den. Det tyckte jag var lite surt, men jag förstod senare att det troligen berodde på språkförbristningen. Med den erfarenheten bland många andra i bagaget så var steget inte särskilt långt till att gå med i couchsurfing. Jag för helt enkelt mammas tradition vidare.

Couchsurfaren Anna,24 år, berättade om Katolska kyrkans makt över polackernas liv vilket har gjort att hon hellre studerar utomlands, just nu i Sverige, men annars i Wien. Hon håller på att ta tre olika magisterexamens samtidigt i Etnologi, Antropologi och Skandinaviska studier. Hon berättade om hur tufft det är att få ihop det ekonomiskt. I Polen har föräldrarna ansvar ekonomiskt för sina barn tills de är 25 år. Hennes föräldrar är separerade sedan hon var liten och hennes far har hon aldrig träffat. Han bor i USA men tack vare nätet hittade hon igen honom häromåret och fick hjälp att stämma honom på underhåll. Hon vann men har inte sett röken av några pengar än och det handlar om hundratusentals kronor som han ska betala ut. Kampen för att få ut ersättningen upptar mycket av hennes tid.

Alex, 21 år, från Liège i Belgien, jobbar extra på ett Kulturhus och studerar kommunikation på universitetet. Han drömmer om att starta ett alternativt kafé där alla har lika mycket att säga till om. Han berättade bland annat om det senaste valet i Belgien där det flamländska separatistpartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA, vann. Det är spänningen mellan flamländska Flandern och fransktalande Vallonien som dominerar landet och politiken.
Tiden då den fransktalande eliten styrde landet är historia, nu har Vallonien stora svårigheter med arbetslöshet och bidragsberoende. Separatiströrelser i Flandern vill dela upp landet för att slippa betala för söderns problem. Nu återstår nästa match att utse en ny regering som inte splittrar landet ännu mer. Det är den belgiska kungen som utser premiärministern.

Vi fick ett par trevliga dagar tillsammans med sightseeing runt Umeå. Vi hann plöja Umedalens Skulturpark, Baggböle Herrgård och Klabböle kraftstation.


Här är några av Alex och Annas råd till andra som vill couchsurfa:

1. Läs värdens profil noggrant. Det bra att om det finns gemensamma intressen att dela, då har man något gemensamt från början.

2. Utbyte av kunskap. Alla har vi något att lära varandra. Fråga gärna om värden är villig att visa upp sin stad.

3. Läs vad värden skriver om sig själv och läs vad andra skriver om denne. Läs alla rekommendationer eftersom ingen är den andra lik och ger en mångfascetterad bild av värden.

4. Håll din egen profil uppdaterad med bilder och kommenterar från andra cochsurfare. Det ökar dina möjligheter att bli inbjuden att få couchsurfa.

5. Fråga många couchvärdar om plats. Det är inte säkert att du får napp på en gång, fråga därför flera samtidigt. Det är även viktigt om ni reser i par eller fler, att alla har en egen Couchsurfingprofil för att öka möjligheterna till att bli inbjuden i någons hem.

Relaterade länkar:

Aftonbladet: " Jag bodde gratis i New York"

Aftonbladet:"Jorden runt på 80 soffor"

How to use the website couchsurfing safely