lördag 23 juli 2011

Ge ett bidrag för att stoppa extremism i Europa

Jag har varit ledsen, upprörd, lamslagen men framförallt är jag förbannad över terrordådet med över 90 döda i Norge som hotar vår demokrati och öppna samhälle.

Jag vägrar att handfallen bara stå och titta på medan högerextremismen vinner mark i Europa. Därför har jag startat en supportergrupp som stöttar tidningen Expos arbete för att kartlägga och förhindra rasism och högerextremism i Sverige men även i Europa. Lämna gärna ett valfritt bidrag här.

Våra barn ska inte behöva växa upp i ett samhälle som är hotat av politiska extremister. De får inte skrämma oss till tystnad.

Högerextremismen frodas i Europa - detta är bara början

En ensam norsk högerextremist och galning verkar ligga bakom dödskjutningarna på Utöya, där över 84 ungdomar hittills har hittats döda samt sju döda i bombningen i Oslo.

Men kan han möjligen varit ensam bakom detta enorma dåd? Han startade ett twitterkonto nyligen och den enda uppdateringen från 17 juli lyder:Flera Sverigedemokrater och högerextremister i Europa hade honom som vän på Facebook. Läs här Camillas inlägg om dådet, hon var tidigare SD-anhängare och hade mördaren som vän på Facebook.

Hon skriver:
"Igår fick jag höra på FB att jag var en terroristkramare som älskar muslimer då jag påpekade det faktum att detta hemska dåd inte alls behöver vara utfört av tokiga islamister. Det kan komma inifrån. Jag trodde ärligt inte egentligen att jag skulle ha rätt, men tyvärr så hade jag ju det. Hatet spred sig snabbt på internet bland sk nationalister. Nu skulle Islam raderas ut, och alla som inte förstod faran med islam var landsförrädare och iq-befriade galningar. Jojo, jag undrar om dessa personer känner sig dumma idag eller om de känner riktigt korkade."


Det sorgliga är att högerextremisterna håller på att ta över i Europa och växer även i Sverige. De måste bekämpas för att vi ska få behålla demokratin och vårt öppna samhälle. Det är en sorgens dag i dag och många dagar framöver.

Andra blogginlägg:
Stor sorg för Norge på twitter men ljumt på Facebook