fredag 10 juli 2009

Fritt fram för pedofilerna!

Det är juli 2006. Luften dallrar av hetta. Det är en sådan där sommar som kallas för den varmaste i mannaminne. Jag jobbar extra som inrikesreporter på TT. Nämndemännen suckar djupt av värmen och torkar sig för pannan. Jag önskar mig långt därifrån, har aldrig drömt om att bli kriminalreporter.

Plötsligt kliver han in genom dörren till rättsalen på Övre Norrlands hovrätt klädd i kriminalvårdens senaste snitt, hängiga gröna paltor. Det är Godfather Corleone som äntrar salen.I släptåg har han stjärnadvokaten i elegant kostym och ett par killar från häktet. Den kvinnliga åklagaren är laddad, hon har ju överklagat tingsrättens dom mot "Gudfadern" till hovrätten. Hon vill ha ett strängare straff, han fick nämligen bara 1,5 år.

I det internationella pedofilnätverket "Skuggornas brödraskap" har han valt ett namn som inger respekt. Han tillhör ju eliten. I ett par år har han dessutom fått betalt av svensk polis för att jaga pedofiler på nätet. I själva verket var han själv pedofil, 31 år och sjukpensionär.

Han är ganska lång, lite lönnfet, bär glasögon och är nästan genomskinligt färglös. Han påminner mig om naturvetarna från gymnasietiden, smarta men världsfrånvända. Förmodligen är han något av en datanörd, som hittat en ovanlig försörjning av en slump, nämligen att sprida barnporr på nätet och utnyttja barn grovt för att själv pumpa upp sitt tomma ego. Hans ansikte är helt uttryckslöst när åklagaren läser upp vad han är anklagad för.

Utan att tveka
har han spridit filmer och bilder där fyraåriga flickor våldtas, där snyftande sexåringar binds, torteras och förnedras, till och med kissas på. De allra yngsta var bara bebisar. Jag ryser av obehag.
Girigt har "Skuggornas brödskap" njutit av hans leveranser. Skickligt har han krypterat filmer och användare, och samtidigt jobbat åt Rikskriminalens barnporrgrupp. För att hålla sin egen rygg fri har han gett dem några godbitar, namnen på två "bröder", en tysk och en japan.

Men tillslut
avslöjas hans dubbelspel. Europol, den europeiska polisens samarbetsorgan upptäcker att han spridit barnporr på nätet samtidigt som han jobbat åt Rikskriminalen. Det är slutligen Europol som väcker åtal mot honom med hjälp av den lokala polisen i Västerbotten. Rikskriminalen säger bara upp avtalat med honom som informatör.

31-åringen fick två års fängelse för spridningen av barnporren och är sedan länge ute igen och sprider förmodligen nya "godbitar" på nätet. Nu ännu säkrare än förr, tack vare Pirate Bays Ipredator som gör att han och hans gelikar kan härja fritt utan att riskera upptäckt. En märklig följd när de svenska politikerna vill hejda den illegala nedladdningen på nätet.

Tidigare krävdes
en del datakunskap för att kryptera sin identitet men till helgen blir det som sagt fritt fram, precis som Emanuel Karlsten skriver på Dagen.

Det värsta med rättegången var att jag helt plötsligt insåg att pedofiler inte nödvändigtvis har svartmuskiga ögonbryn, slänger inte lystna blickar efter mina barn och erbjuder sig inte frivilligt att vara barnvakt. Nej, de kan vara just den där välartade datanörden som du lunchade med varje dag på gymnasiet. Han du inte lade märke till, egentligen.


Reblog this post [with Zemanta]