söndag 19 december 2010

Prata om det: Ordet är fritt, för den som vågar ta det!

, originally uploaded by Wheelforce.
Författaren Stig Dagerman och Julian Assange, Wikileaks är väldigt porträttlika. Båda värnade om det fria ordet. Det upptäckte jag häromdagen när jag tittade på den kylskåpsmagnet av Stig Dagerman jag köpte på Bokmässan i Göteborg i höstas. Jag gillar texten: Ordet är fritt, för den som vågar ta det! Du har vågat, därför blev det ditt.

Men där slutar likheterna, Assange och Wikileaks förespråkar transparens för alla utom dem själva. Assange är anklagad för våldtäkt av två svenska kvinnor och är därför sökt av det svenska rättsväsendet. I veckan drog kulturjournalisten Johanna Koljonen igång debatten #prataomdet på twitter för att få fler att våga berätta om sexuell kränkning. Inte för att rentvå de två kvinnor, som är inblandade i Assange-affären, utan främst för att få fler att våga prata om det svåra. Berättelser från kända och okända strömmar in både på twitter och i bloggar. Facebooksidan Prata om det har över 2000 "gillare" och det verkar bara fortsätta, nu även på engelska #talkaboutit. Anna Troberg, Piratpartiet, tycker att debatten har varit bra men att nu får det vara nog: Tala om det, men gå sedan vidare.

I en artikel i The Guardian så handlar anklagelserna om att Assange inte vill HIV-testa sig trots påtryckningar från kvinnorna, eftersom han använde sig av oskyddad sex med dem.
Vem äger ordet i den här historien? Just nu verkar det vara #prataomdet

Kolla in porträttlikheten nedan:

Julian Assange, Wikileaks foto: cc- biatch0r

Stig Dagerman foto: cc- DavideDeNova