söndag 27 december 2009

Avatar vår tids avart


Avatar- världens dyraste film ( 3,5 miljarder kronor)-hade världspremiär för en vecka sedan och har säkerligen slagit kassarekord i julhelgen. En fantastiskt 3D-drama om den rullstolsburne marinkårssoldaten Jake Sully som får i uppdrag att som avatar, infiltrera Na´vi folket på planeten Pandora.

De bor nämligen ovan en fyndighet av den värdefulla mineralen unobtanium, och ska därför fördrivas. Men Jake blir kär i stamhövdingens dotter Neytiri och börjar ifrågasätta invasionsplanen.

Kritiken mot Bush-regimen, kolonialismen och anspelningar på de amerikanska nybyggarnas utnyttjande av indianerna och vår tids miljöförstörelse är övertydlig. Men det gör inte filmen sämre för det. Trots insmickrande 3D-teknik och avancerade datoranimeringar, så är det svårt att inte låta sig hänföras över filmens budskap.Den är helt fantastisk. Men har också ett oerhört viktigt budskap. Läs mer på Kesomackan - i den digitala förändringens rum.

I natt kom snön...

Natten till i dag kom det rejält med snö i länet. Det var en häftig upplevelse att vakna upp och det helt plötsligt fanns 20 dm mer snö än när jag gick och la mig. Maken Kenneth och husdjuren både njöt och slet i snön.Årets första sparktur med vovven Castor.
Kenneth fixar snön på taken.Släpp in miiiig! Katten Pollux var inte lika road över snötäcket.