söndag 24 oktober 2010

The Social Network - nördens revanschThe Social Network- filmen om Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg hade premiär i Sverige i fredags. Jag såg den i lördags i en fullsatt salong i Umeå. Biografmästarens kommentar var skojig när han uppmanade alla att stänga av mobilerna för att inte störa hörslingan: "Och så får ni försöka hålla er i från att statusuppdatera på Facebook under filmen." Alla skrattade.

Men medge att det är märkligt, för första gången i världshistorien är en nörd hjälte på film. The social network är nördens revansch. Publiken följer hänfört med i den rappa dialogen mellan Mark Zuckerberg, som snuddar besserwisserns oantastliga självgodhet och hans lite tamare, men betydligt snyggare kompis Eduardo. Han är inget datasnille, bara en ekonom. Ni vet, en sån där handelskille, som brudarna förr dräglade efter. Nej, nu är det nördar som gäller.

Flinkt knackar Mark och hans polare kod dagar i följd i hans pojkrum, skippar fester och livets goda, för att lyckas med lanseringen av Facebook. Vi är nog många som undrar om filmnörden verkligen måste vara asocial, hyperaktiv och utan klädsmak för att lyckas med sina oändliga algoritmer?

Det är just det som är det fina i kråksången. Mark Zuckerberg är vid 26 års ålder den yngste miljardären i USA någonsin och oerhört framgångsrik för att han är just det - en asocial nörd.

The Social Network måste göra så att det blir rusning till datavetenskapliga utbildningar världen över. I Sverige är det tyvärr väldigt lågt sug till ingenjörsutbildningen. Men det kanske vänder nu.

Relaterade länkar:
Mashable: What kind of geek are you?