tisdag 31 mars 2009

Andliga möten i vardagen

I dag ringde min "mamma", min andliga mamma. Hon håller koll på mig, pratar vänligt med mig om vår gemensamma kristna tro. Svarar på mina funderingar, skrattar åt mina infall och tröstar mig när jag känner mig vilsen. Jag är som ett litet barn, tittar på henne med stora ögon och ställer ibland obegripliga frågor. Men hon svarar lugnt och tålmodigt.

Det är gott att ha någon som kan hålla en i handen när man ha valt att följa Jesus. Att ha en vän som vill och har tid att lyssna på ens funderingar i vardagen. Jag förstår att det är en gåva jag har fått, liksom det är en gåva jag har fått att lyssna på andra och deras berättelser utan att dömma.

I dag läste jag Mikaels fasteblogg om hans andliga möte med en muslimsk man i kapellet på Arlanda flygplats. Ett fantastiskt möte, mannen uttrycker sin tro så lätt och utan rädsla till Mikael som han just ha mött. Det känns hoppfullt och trösterikt att han vågar öppna sig för honom. Jag önskar att fler kunde vara lika modiga som den mannen.

Grävande journalister gillar sociala medier

För första gången i historien bevakades journalistseminariet Gräv09 online genom twitterflöden, intervjuer på YouTube, bloggar och livesändningar från debatterna på Bambuser.Över 600 journalister, mediakändisar, arbetsledare och journaliststudenter deltog i helgens seminarier i Örebro. Men sällan har så många kunnat delta utan att ens vara på plats. En unik företeelse med tanke på vilken misstänksamhet det finns mot sociala medier inom journalistkåren. Misstänksamheten bottnar ofta i att de tycker de nya medierna är oseriösa eller att bloggare inte är journalister, utan möjligen skribenter. Det är en vanlig kommentar inom kåren.

Själv satt jag på lördagsmorgonen bänkad hemma i soffan, långt från Örebro, och kunde via Bambuser följa livedebatten: Bloggen- det nya grävlandskapet? med bland annat Sofia Mirjamsdotter på lördagsmorgonen. Ljudet var dock under all kritik. En sur kommentar på twitter och se, andra twittrare på plats ryckte in och försökte lösa problemet om än hjälpligt. Tack vare Mediavärlden och andra journalister fick jag ta del av de bästa citaten från debatten i ett twitterflöde på nätet. Så då gjorde det inte så mycket att ljudet svajade. Tekniken med att sända direkt med sin mobil över nätet är inte fulländad än.

Till Guldspadegalan, som sändes senare live på lördagskvällen, då hade arrangören Föreningen grävande journalister förstått att de även hade en hängiven webbpublik. Både ljud och bild var på topp. Vi webbtittare chattade friskt med varandra, fick hjälp med sändningsljudet från Åbo i öster till Luleå i norr. Signaturen Arne lät meddela att han satt med ett glas rött framför skärmen i Solna, bekvämt inväntandes prisregnet till årets bäst grävande journalister.

När galan väl var i gång bubblades det friskt i kommentatorfunktionen:

“Nu har vi publikrekord här- två framför datorn!”

“Jag hoppas Monica vinner bokklassen.”

“Varför ser jag bara en lampa i bild?Nej, den har hängt sig.”

“Är det här text-tv?”

”Vilka är nominerade?”

” Jaaaa! Jens vann!”

Jag slängde samtidigt ut en kommentar till läsarna på twitterflödet om att både ljud och bild var på topp på Bambuser från galan. Vips så ökade tittarsifforna med 200 procent, från drygt 90 tittare till över 300. I dag är det mer än 700 som har sett det sparade klippet.


Mitt betyg till årets gräv09 blir fem guldspadar, framförallt för att de vågade testa nya grepp med sociala medier. Ett bra initiativ att låta fler få möjligheten att delta i debatter och seminarier på nätet både före och efter arrangemanget. Livesändningarna skapade fin närvarokänsla, som jag sällan har skådat hos de etablerade medierna. Möjligheten att sända live till en riktad målgrupp är fantastisk, som i det här fallet var journalister. Ett branscharrangemang som hittills har varit stängt för nätbesökare. Det här sättet att kommunicera från konferenser och evenemang är bara i sin linda, tror jag. På torsdag är det prisutdelning i reklambranschens Guldägget och även då lär prisutdelningarna att sändas live via Bambuser.