onsdag 7 december 2011

Hur man skapar en hit på en månadFör drygt en månad sedan dök det här klippet på Youtube. Det var de svenska tjejerna Erato som gjorde en underbar cover av Robyns hit Call your girlfriend med acapellasång och ackompanjemang av tre kesoburkar. Klippet har idag över 1,2 miljoner tittare, fler än originalklippet med Robyn.Eratos version blev snabbt en youtubesuccé och var och varannan ungdom nynnade på deras cover. Som de två killarna som satt bredvid mig på flyget till Stockholm för en månad sedan. Det var tidigt på morgonen och de var ovanligt fnissiga och glada.
Jag vände mig till en av dem och sa: "Oj, vad ni är pigga på morgonen eller ni kanske aldrig har gått i säng?"
De vände sig om till mig och skrattade, väldigt lite sömn hade det blivit under natten. Plötsligt började de nästan samtidigt att sjunga Call your girlfriend.
"Hmmm...den där känner jag igen", sa jag till killarna.
"Har du sett tjejerna som sjunger den med med kesoburkar? Vi såg den i natt. Den är sjukt bra?" sa killarna och fortsatte.
Vilket genomslag, tänkte jag. Här sitter jag på morgonflyget till Stockholm och två killar i 20 årsåldern sitter och spontansjunger Eratos cover. Det måste vara en hit.

Nu en månad senare ger Erato ut en singel, de har fått flera Youtubessvar som har gjort en cover av deras version. Den här Eratocovern är gjord av 16-åriga brasilianskan Carol som slog vad med sin mamma att hon kunde spela in låten med margarinaskar och dessutom tripla sin egen insats. Riktigt bra faktiskt. Inte konstigt att hon har fått över 86 000 tittare.Eratos charmiga kesoburksdunkande och skönsång är oemotståndlig, de har besökt flera morgonsoffor och visat upp sin talang. Inte heller oväntat.Voilà! En musikhit är född. Och allt började med en svartvit lätt suddig video inspelad i ett kök i Uppsalatrakten, med tre brudar och tre kesoburkar. Jag gissar att Arla snart är deras huvudsponsor.
Men enligt Youtubeforskaren Stephanie Hendrick vid Umeå universitet så betyder inte att en miljon visningar på Youtube att man automatiskt blir en kändis utanför nätsfären. Vi får se om Erato lyckas med sin singel eller om de bara är ett Youtubefenomen.

En annan orsak att gilla Erato för min egen del är ju mitt twitternick skulle passa in som en fjärde medlem i gruppen-@kesomackan

Inga kommentarer: